Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Употреба конзервисане хране може довести до повишеног крвног притиска, а такође може утицати на развој рака, упозорила је руска лекарка, нутрициониста Елена Соломатина. Према њеним речима, индустријски конзервисана храна може да садржи потенцијално опасан прехрамбени адитив – натријум бензоат. Ако организам буде добијао ту супстанцу у превеликим количинама, јавља се ризик од развоја малигних тумора, упозорава лекарка.

„Спровођена су истраживања која су показала везу између појаве онколошких болести и количине унетог бензоата. Важно је имати на уму количину поједене конзервисане хране“, истиче Соломатина.

Како је додала, домаћа конзервисана храна садржи безопасније додатке, али и са њом треба бити на опрезу због соли коју садржи.

„Конзервирана храна садржи много соли, али мало ко размишља о томе и ограничи се на комадић краставца или парадајза када отвори теглу.

Прекомерни унос соли задржава течност у телу, односно може изазвати повишен притисак код људи који су томе склони, па чак и хипертензивну кризу“ појаснила је Соломатина.

Поред тога, со може пореметити метаболизам и изазвати отоке.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here