1. 12. 2020.

Пи-си-ар тест ће од 1. јануара, ако се ради на лични захтев, поскупети са 6.000 на 9.000 динара. Тања Јовановић, вирусолог и члан Кризног штаба, објашњава зашто је тест поскупео и који фактори утичу на цену.

Taња Јовановић је, говорећи за РТС, рекла да се цена пи-си-ар теста и услуге дефинише на основу структуре саме услуге, коју у овом случају чине три компоненте.

“Прва је цена теста – мора бити комерцијални тесет, који има своју цену, имамо понуду више произвођача, најквалитетнији су најскупљи, узима се средња вредност јер различите лабораторије користе различите тестове и на тај начин можемо да покријемо трошкове. Друга компонента је други потрошни материјал – пипете, епрувете, тубе и други материјал. Трећа врло важна компонента је стручни тим – лекари, специјалисти, молекуларни биолог, техничар, одређује се њихово радно време, минутажа”, истакла је Јовановићева.

Према њеним речима, када се све то сабере цена од 6.000 није била довољна и зато је радна група тражила да се цена коригује.

Коментаришући изјаву епидемиолога Предрага Кона који је рекао да ће поскупљење одвратити људе од путовања, Јовановићева је рекла да цена теста поједине свакако неће спречити да путују.

Навела је да људи који имају симптоме и оду у ковид амбуланту на тестирање неће платати пи-си-ар анализу.

Говорећи о брзим антигенским тестовима који могу да се купе у апотекама,  Јовановићева каже да су они веома поуздани и имају квалитете доброг дијагностичног теста.

Међутим, како каже, врло је важно да се тест уради један до три дана од појаве симптома, најкасније пет дана.

Такође, наглашава, врло је важно узети узорак у право време са правог места, на прави начин.

“Потребно је узети ћелије из назофаринкса, из ћелије, а не из секрета, потребно је мало енергичније узети тест”, нагласила је Јовановићева.

Сматра да грађани то неће моћи сами да ураде и да може да се деси да повреде себе.

Важно је, додаје, и шта ће грађани радити са тим биолошким отпадом – да ли ће ићи у комунални отпад или ће само додатно повећати концентрацију вируса у околини.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here