Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Коронавирусом је у Србији заражено укупно 5.690 особа, а преминуло је 110. Покренута је национална кампања лечења крвном плазмом излечених људи. У петак у 17.00 почела најдужа забрана кретања која ће трајати до уторка у 5 ујутру.

У Србији је на снази мера забране кретања, која је почела у петак у 17.00 и трајаће све до уторка у 5.00.

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је о ситуацији са коронавирусом да ће се епидемија одјавити када ковида 19 не буде уопште и најавио да очекује да се то деси средином маја. Др Кон је рекао и да коронавирус у Србији успорава и да ће то у наредним данима показати и бројке, најављујући ублажавање неких мера после Васкрса, посебно за најстарије. Кон је за телевизију Прва рекао да се у Србији сада тестира много више људи него раније, а само јуче их је било више од 3.000.

Премијерка Ана Брнабић најавила је покретање националне кампање лечења крвном плазмом излечених људи, чиме се симболично улази у следећу фазу борбе.

Даваоци могу бити сви излечени од ковида 19, доби између 18 и 60 година, који имају више од 60 килограма.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да ове године неће бити повратка у школске клупе за процес редовне наставе.

У Србији је почела производња хлорокина, који се користи у лечењу ковида 19.

Јутрос  око 8.20 сати на београдски аеродром “Никола Тесла” слетео је још један авион са медицинском опремом, а лет је организован уз финансијску подршку Европске уније. Авион су доекали премијерка Србије Ана Брнабић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

У овом тренутку се на београдском сајму налази 419 пацијената. Најмлаћи има три година а најстарији 67, рекао је за РТС потпуковник др Вељко Милић, главни медицински координатор привремен болнице на Сајму.

Милић је рекао да је стање редовно и да се свакодневно отпуштају пацијенти. Додаје да су на Сајму смештени углавном пацијенти из Београда али има и оних који су се затекли у престоници. Објашњава да је рад организован у три смене и да у сваком моменту има три до четири лекара и шест до осам сестара.

Каже и да је било проблема око тестирања али да је у последњој недељи то кренуло да се побољшава и да се то види по расположењу пацијената. Из болнице на Сајму укупно је отпуштено 210 пацијената.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here