Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Цена квадратног метра стана у Београду стиже и до 5.000 евра. Драстично опада број станова који се купују на кредит. Србија не спада у земље које имају изразито скупе некретнине у поређењу са регионом, кажу у ПКС.

У протекле две године цене станова у Београду су порасле за трећину. Познаваоци тржишта кажу да ће се овај тренд наставити, додуше не тим интезитетом.

Ненад Ђорђевић, заменик председника Групације ППН у ПКС каже да је просечна цена по подацима катастра за први квартал 2019. године за Београд била између 1.350 и 1.400 евра по квадрату.

“У тај просек за град Београд улазе и пригрдске општине Младеновац, Сопот, Гроцка, Барајево, Обреновац, а оно што би просек био за уже градско језгро – за градске општине на територији Београда – по нашој претпоставци је око 1.700 односно 1.750 евра по квадрату”, каже Ђорђевић.

Цена квадратног метра новог стана у центру града, у просеку, виша је од 2.000 евра, а на атрактивним локацијама достиже 5.000 па и више хиљада евра.

“Имамо Београд на води где је цена по квадрату 7.000 односно 8.000 евра али у принципу, у центру града, у просеку, и на Новом Београду новоградња је око 30 одсто скупља од цене квадрата старих станова”, каже Ђорђевић.

Цене станова у Београду су најприближније онима у Хрватској.

Ђорђевић каже да Загреб има просечну цену реализоване продаје око 1.700 по квадрату, новогрдње су такође најмање 30 одсто скупље у односу на старе станове као и код нас.

“Сплит има око 1.900 евра по квадрату просечну цену релизиованих продаја. У ширем региону цене варирају, негде су јефтиније као у Бугарској. У неким другим земљама као што су Аустрија, Грчка има релативно јефтиних али и изразито скупих станова као и код нас. Србија не спада у земље које имају изразито скупе некретнине у поређењу са регионом и са шире Европом и светом”, објашњава Ђорђевић.

Драстично опада број станова који се купују на кредит, односно, тек сваки пети купац се одлучује за подизање кредита. Због ниских каматних стопа на кредите и готово непостојећих за штедњу, станови се све више купују као инвестиција.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here