Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић председавала је данас седници Радне групе за имплементацију пројекта „Јадар”, на којој је истакнуто да је Влада Србије свесна значаја овог пројекта за све грађанке и грађане и да ће све информације у вези са овим пројектом у сваком тренутку бити доступне јавности.

Михајловић је том приликом указала на то да је један од најважнијих услова, када је реч о пројекту „Јадар“, заштита животне средине.

То смо рекли и на самом почетку, то говоримо и даље, без обзира на свакодневне нападе на овај пројекат и неистине које се појављују у јавности. Став Министарства, односно Владе, јесте да је реализација овог пројекта могућа само уколико су испуњени сви услови и стандарди у области заштите животне средине, поручила је Михајловић.

Она је изразила уверење да је пројекат „Јадар“ потенцијално један од најуспешнијих развојних пројеката не само за рударство, већ за целокупну привреду Србије, јер ми желимо комплетан ланац производње, желимо и фабрику литијумских батерија и фабрику електричних возила.

Јадарит је јединствен у свету, он у себи садржи литијум, један од критичних минерала на глобалном нивоу и који је кључан у борби са климатским променама, рекла је потпредседница Владе.

На састанку је речено да је завршен јавни увид у обим и садржај студије о процени утицаја експлоатације на животну средину који је спроведен на 17 пунктова, а сва пристигла мишљења размотрило је Министарство заштите животне средине.

Такође је наглашено да давање одобрења за експлоатационо поље, које је условљено добијањем решења о обиму и садржају утицаја студије на животну средину, није исто што и додела права за експлоатацију.

Из компаније „Рио Сава експлорејшен” речено је да та компанија на глобалном нивоу развија идејна решења о третирању отпада и коришћењу отпада и у друге сврхе, као и технологије које ће отпад сврстати у категорију која није опасна, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседнице Владе и министарке рударства и енергетике.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here