Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о утврђивању Програма извођења радова на заштити, уређењу и коришћењу пољопривредног земљишта за 2019. годину.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће средства од 520.000.000 динара користити за успешније спровођење земљишне политике – за извођење комасације, побољшање квалитета обрадивог пољопривредног земљишта, набавку нове опреме за наводњавање и бушење или ископавање бунара у те сврхе, као и студијско-истраживачке радове, програме и пројекте.

Корисници средстава за поменуте активности могу бити јединице локалне самоуправе, физичка лица, привредна друштва, предузетници, земљорадничке задруге, научно-истраживачке организације, као и установе основане од стране Републике Србије, аутономне покрајине или јединице локалне самоуправе.

Влада је усвојила Програм за оснаживање жена у области информационо-комуникационих технологија за период 2019-2020. године.

Усвојеним програмом стварају се услови за равноправно учешће жена у ИТ сектору и за смањење родног јаза у дигиталном сектору, као и равномернија регионална заступљеност жена у овој области.

С обзиром на процену да у ИТ сектору има простора за 50 до 100 хиљада нових радних места до 2020. године, Влада је обезбедила 25.500.000 динара за 2019. годину и 22.000.000 динара за 2020. годину за обуку, едукацију и преквалификацију жена у овој области.

Овим програмом биће обухваћене ученице, студенткиње, запослене жене које су заинтересоване за преквалифакицју и припаднице старије генерације, које ће бити подстакнуте за коришћење ИТ технологије.

Специјални резерват природе „Ртањ“ данас је одлуком Владе стављен под заштиту државе као посебан биодиверзитет источне Србије.

Атлетичарки Ивани Шпановић и њеном тренеру Горану Обрадовићу за освојену златну медаљу на Европском првенству у дворани, одржаном у Глазгову у марту ове године, додељена је новчана награда у висини од по 20 хиљада евра у динарској противвредности.

За освојену бронзану медаљу на истом такмичењу, атлетичару Страхињи Јованчевићу додељена је новчана награда у износу од 10 хиљада евра у динарској противвредности.

За освојене сребрне медаље на Светском првенству у параолимпијској дисциплини теквондо, које је одржано у Анталији у фебруару ове године, додељене су новчане награде у износу од по 25 хиљада евра у динарској противвредности Данијели Јовановић и Марији Мичев, као и њиховим тренерима Бојану Тодоровићу и Виолети Ићитовић.

“Српска стварност” / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here