Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Приштина је одлучила да у наредне две недеље, на основу реципроцитета, све особе које долазе из високо ризичних подручја према службеној листи Европског центра за превенцију и контролу болести, услови за улазак на Косово поседовањем негативног пи-си-ар теста на ковид-19.

Одлука приштинских власти о уласку на Косово и Метохију уз обавезан негативан пи-си-ар тест не односи се на житеље централне Србије.

Међу одлукама косовске владе налаже се ресторанима, кафетеријама, тржним центрима, забрана рада од пет ујутру ди 21 час. Нема окупљања за више од пет људи.

Особама старијим од 65 година дозвољено је слободно кретања ван њихових кућа два пута у току дана – од шест до 10 часова пре подне и од 16 до 19 часова поподне. Ограничење кретања неће да важи једино ради здравствених потреба.

Према последњим подацима у здравственом систему косовске владе коронавирусом заражено је 3.880 особа. Од почетка епидемије заражено је 20.179 особа од којих је 688 преминуло.

Директор болнице у Косовској Митровици Златан Елек каже за РТС да је у тој болници хоспитализовано 13 пацијената који имају потврђену инфекцију и имају упале плућа.

“Њих шест захтевају и кисеоничку потпору. У тријажном центру су четири пацијента који ће данас бити тестирани и сутра ћемо за њих имати резултате”, навео је Елек.

Наводи да све време док смо били дисциплиновани овакву експлозију инфекције нисмо имали.

“Сада имамо и период пред зиму, укрштање грипа и короне. Поред тога имамо и сезону слава, окупљања, прослава које би требало да буду забрањене. Апелујем на суграђане да од њихове дисциплине зависи колико ће ова болница издржати, с обзиром на то да има ограничене капацитет, јер морамо да лечимо и пацијенте који имају и друге болести”, истакао је Елек.

За оболеле од ковида предвиђена је, напомиње, физијатријска болница, одвојено је инфективно одељење и тријажни центар.

“Ако буде потребно вратићемо се у на стари модалитет рада и целу интернистичку зграду определићемо за оболеле од ковида. Пи-си-ар лабораторија је завршена и надамо се да ће ускоро почети да ради и моћи ћемо већи број суграђана да тестирамо”, закључио је Елек.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here