Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Три мигрантска пункта у општини Шид контролише војска како би се обезбедили мир и безбедност грађана. Председник Александар Вучић рекао је да је одлуку донео на основу безбедносних процена и захтева грађана. Захвални за долазак припадника Војске Србије, мештани очекују да у Шиду остану све док траје мигрантска криза.

У Шид је стигло око 70 припадника Војске Србије. Обезбеђиваће три прихватна центра – “Адашевци”, “Принциповац” и “Шид – Станица”.

Мигранти се шетају свуда, а не размеју језик. Није безбедно и није пријатно, живети оведе, изложени смо отвореним нападима и пљачкама. Отимају новчанике, упадају у куће – кажу мештани.

Посебан притисак  у пограничним местима – Батровцима, Беркасову, Соту и Адашевцима, где се мигранти дуже задржавају планирајући прелазак у Хрватску.

У три прихватна центра – Шиду, Адашевцима и Принциповцу смештено је 1.900 мигираната из 18 земаља. Проблем, међутим, представљају нерегистровани мигранти који се могу срести у овдашњим шумама и на њивама, крећу у групама и склони су међусобним обрачунима.

Група миграната упада у куће и пресреће мештане, зато припадници војске морају да штите народ – каже заменик председника општине Шид Зоран Семеновић,

„Пре увођења ванредног стања због пандемије у три прихватна центра у Шиду – Адашевци, Принциповац и Шид станица било је око 900 миграната. За време трајања ванредног стања тај број се попео на 2.400. Одмах пошто је укинуто ванредно стање остало је 1.900 миграната што је за хиљаду више на нашој општини него пре пандемије. Док је војска контролисала рад прихватних центара све је било у реду и нико није неконтролисано излазио. Оног момента кад је војска повучена, полиција је делимично преузела надгледање центара али ево, већ уназад десет дана, нема ни те контроле, што је велика група миграната искористила и злоупотребила дозволе које имају за кретање. Дакле, напустили су центре и почели да заузимају напуштене куће, да пресрећу старије житеље по околним селима да краду по атарима и да вам не причам детаљно шта све не раде,“ каже заменик председника општине Шид.

Како каже, понављају се пређашње ситуације, људи не смеју да децу пуштају саму ни у парк јер их мигранти пресрећу. Било је и пљачки и то озбиљних, усред града, у по бела дана као и напада. Буквално је угрожена безбедност грађана.

„ Мигранти су у центрима правили неколико пута озбиљне инциденте у међусобним сукобима и ми се плашимо да тих хиљаду људи који су отишли из центра не могу отићи никуд даље одавде и да ће се задржати као што се и дешава,“ наводи заменик председника општине.

Семеновић истиче да са 90 одсто миграната немају никаве проблем али да тих 10 одсто прави проблеме које општина без помоћи не може да реши јер грађани Шида већ годинама живе у страху од група које буквално ометају нормалан живот људи у сваком смислу.

Председик Србије Александар Вучић донео је одлуку да мигрантске пунктове у Шид убудуће потпуно контролишу припадници Војске Србије, иако се, како је навео, не може рећи да се дешава извршење најстрашнијих кривичних дела, али да су присутне крађе и упади у посед.

“У току су и летњи радови и људи се осећају несигурно и небезбедно. Не можете мигрантима потпуно да забраните кретање. А у таквим условима људи који немају новца, који су гладни онда траже решење да упадају у куће. То морамо да спречимо и гарантујемо мир и безбедност нашим грађанима”, истакао је Вучић.

Мештани очекују да повратак војске осим сигурности утиче и на бољу епидемиолошку слику општине.

“Оно што нас све овде посебно плаши јесте да са новим приливом људи, пошто Шид има два гранична прелаза и један све време у функцији, не дође случајно до контакта пре свега мигрантске популације са зараженим, тј. позитивним на коронавирус и уношење евентуалне заразе у саме прихватне центре”, наглашава Зоран Семеновић, заменик председника Општине Шид.

Захвални за долазак војске, мештани очекују да у Шиду остану све док траје мигрантска криза.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here