Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик подржали су Извјештај који је Влада Републике Српске упутила Савјету безбједности Уједињених нација.

Они су поновили да Република Српска неће дати сагласност да БиХ уђе у НАТО и да ће Српска предводити блок који ће убрзати европске интеграције. Међутим, тај европски пут кочи неформирање Савјета министара и опструкција, првенствено СДА.

За разлику од атлантских интеграција, Република Српска подржава пут БиХ ка Европској унији. То је доказала и дјеловањем институција и потврђеном спремношћу за формирањем новог Савјета министара БиХ у року који је сугерисла Европска унија, каже Жељка Цвијановић.

Пут ка Европској унији, каже предсједница Српске, опструишу Изетбеговићева СДА и њени партнери.

– Јесмо у блокади. Не можете да разумијете да ви блокирате један процес условљавајући га неким другим процесом, као што су они урадили са активацијом МАП-а, који уопште није услов за кретање ка Европској унији – рекла је Цвијановићева.

Каже да је због опструкције, за којом је посегла СДА, пропуштена прилика за добијање позитивног мишљења органа Европске уније. Пропуштена је жељена опција испуњавања обавеза и прије конституисања нове власти у Бриселу.

За српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика војна неутралност најбоља је опција за Српску. Тиме је, истиче, отклоњена опасност поновног утврђивања границе на Дрини између Срба и страдања у потенцијалним конфликтима глобалних војних сила.

Додик сматра, да је то легитиман став који треба да буде уважен, поготово у контексту недавне историје.

– НАТО је овдје бацио огромне количине бомби, бацали су на нас осиромашени уранијум, овдје су одлучили резултате рата, само су Србе овдје бомбардовали, убијали су наше цивиле. Према томе, ако неко то може да опрости и да се учлани у НАТО, нека то учини. Ја нећу – рекао је Додик.

Додик наглашава да војна неутралност не искључује сарадњу са НАТО-ом у програмима за које Република Српска процијени да јој неће штетити.

– Ми не бјежимо од сарадње са НАТО у дијеловима и програмима попут Партнерства за мир или ИПАП-а, који подразумијева индивидуалну сарадњу на појединим програмима. Оружане снаге БиХ су укључене у неке међународне програме, али то не значи да треба да будемо члан тог савеза – додао је Додик.

Извјештај, који су подржали Цвијановићева и Додик, 21. је који у име Републике Српске генералном секретару УН-а шаље предсједник Владе. Овај документ садржи анализу ситуације у БиХ каквом је, за период од новембра до априла, види Република Српска – потписница Дејтонског споразума.

„Српска стварност“ / РТРС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here