Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије каже за РТС да су до сада забележене 362 нежељене реакције на вакцине против ковида. Истиче да је вакцина “Астра Зенеке” проверена и да може да се крене са масовном вакцинацијом.

Павле Зелић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је одлична вест што Србија има четири вакцине на располагању.

Према његовим речима, координисаним тимским радом, у кратко року је издато решење, увозна дозвола и сертификат за вакцину “Астра Зенеке”. Истиче да може да се крене са масовном вакцинацијом.

Све вакцине су, па и ова, контролисане од српских стручњака, наглашава Зелић.

Указује да је Батут проценио да је оптимално да се друга вакцина “Астра Зенеке” прими 12 недеља после прве дозе, јер је то, додаје, оптимално за максималан ефекат.

Вакцина се чува на температури од два до осам степени и њен крајни ефекат је да изазове имуни одговор стварањем антитела, и спречи развој тежег облика ковида, додаје Павле Зелић

Вакцину могу да приме старији од 18 година, а Зелић додаје да се испитује да ли би могла и за децу.

Према његовим речима, до данас је забележено 362 случаја нежељених реакција на све вакцине.

Од тог броја, највише је на вакцину “Фајзера” 145, 130 “Синофарм”, 86 нежељених реакција на “спутњик”, и једна нежељена реакција за коју се не зна од које је тачно вакцине.

Најчешће су нежељене реакције имале особе од 45 до 64 године старости, и то чешће жене, наводи Зелић. Додаје да старији ретко имају нежељене реакције што се, каже, уклапа и у светске трендове.

“Ово не треба да нас забрине, нежељене реакције су оне које смо очекивали, пролазе кратко, за до три дана, најчешће је реч о повишеној температури, болу у мишићима, зглобовима, главобољи, мучнинама”, додаје Зелић.

За сада, истиче, није било тежих реакција, а три пута реакције су захтевале хоспитализацију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here