Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Шефови мисија Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава, издали су заједничко саопштење у коме траже од косовске Владе да испоштује одлуку Уставног суда о враћању земље манастиру Високи Дечани.

У саопштењу, који је америчка амбасада на Косову објавила на Твитеру, се каже да је 22. марта именована нова Влада са снажним мандатом да спроведе реформе и поштовање владавине права.

“Један од кључних тестова њене решености биће примена одлуке Уставног суда Косова из маја 2016. године о регистрацији земљишта манастира Дечани. Поштовање владавине закона обавеза је свих влада. Шефови мисија Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Држава снажно подстичу Владу Косова да без даљег одлагања настави са законитом регистрацијом у складу са одлуком Уставног суда”, каже се у саопштењу.

​У саопштењу Епархије рашко-призренске, које је током дана достављено медијима, се наводи да је “дана 20. маја 2016.године, Уставни суд Косова, након 16 година дугог судског процеса који је прошао све судске инстанце, коначно завршио спор око 24 хектара земље око манастира Високи Дечани, потврдивши одлуку Врховног суда да поменута земља припада манастиру Високи Дечани”.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here