Mesto za reklamu
  1. 04.2019.

На Косову је све мање људи, поготову младих, који се легално, преко виза, селе у друге земље ради бољег живота. Међутим, ни посланици косовске скупштине, ни влада Рамуша Харадинаја нису предузели хитне мере да зауставе огроман одлив младих људи који напуштају Косово, пише приштински лист “Зери”.

Премијер Харадинај сматра немогућим хитно налажење решења овог проблема.

Посланици скупштине окупили су се прошле недеље на ванредној седници како би разговарали о масовном бекству косовске (албанске) омладине. Али, због недостатка кворума, нису ни гласали о резолуцији о овом питању.

Политички аналитичари у Приштини сматрају неприхватљивим изјаве да неће бити брзог решења за бег младих, тврдећи да влада треба да има визију развоја Косова.

Изражавајући забринутост зато што грађани напуштају Косово, посланици из опозиције кажу да влада није предузела потребне кораке.

Заменик председника покрета “Самоопредељење” Аљбуљена Хаџију оцењује да је забрињавајуће да млади људи легално напуштају Косово, јер су, како кажу, изгубили наду.

“Ово је главна брига покрета ‘Самоопредељење’, јер је истина да смо у прошлости имали илегалну миграцију, али је била видљивија, тако да се видело да грађани одлазе. Сада се дешава да је миграција легална, одлазак грађана из земље догађа се преко виза, посебно радних виза. Проблем је у томе што је наша омладина изгубила наду”, објашњава Хаџију.

Подсећа на прошлонедељну расправу у скупштини о одласку људи са Косова, и додаје да једина тачка за потпуно разумевање треба да буде да Харадинајева влада или поднесе оставку или буде смењена.

“Поред тога што су наши грађани незапослени и што напуштају земљу у трагању за бољим животом од живота који су им ‘ПАНлопови” (владајућа коалиција) украли, догађа се да чак и грађани који имају просечне плате напуштају земљу. То је зато што грађани захтевају такође добро образовање, здравље, добробит”, рекла је Хаџију.

„Српска стварност“ / Зери, Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here