Mesto za reklamu

19.04.2019.

Више од хиљаду радника фабрике „Застава“ из Крагујевца је обољело, а огромна већина њих је умрла од најтежих облика рака изазваних НАТО бомбама 1999. године!

Током агресије на Србију НАТО је плански гађао индустријске трафостанице унутар фабричког клуба, из ког се излила огромна количина уља које садржи отровно и канцерогено једињење пирален.

Од око 11.000 радника „Заставе“ највише обољелих је из ковачнице и лакирнице, који су одмах послије напада, без посебне заштитне опреме за биолошке и хемијске катастрофе, истрчали да чисте рушевине фабрике.

Предсједник владине Комисије за истраживање посљедица НАТО агресије Дарко Лакетић истиче да је бомбардовање фабрике свјесно отрована животна средина.

Иако се не зна тачна бројка радника који су протеклих двадесет година обољели и умрли од канцера, процјењује се да их је око 1.000. НАТО је тачно знао шта гађају и мета су им биле индустријске трафостанице у фабрици, лакирница и ковачница. Када њих погодите, ослобађа се трафо-уље које садржи изузетно отровно и канцерогено једињење пирален. Током бомбардовање „Заставе“ ослободила се огромна количина пиралена, који је доспио и у ријеку Лепеницу и контамирао цијело ово подручје. Срамота је што су људи који су водили НАТО агресију гађали индустријска постројења са великим еколошким ризиком, поготово ако се зна да су то циљеви који немају никакве везе са војском„, подвлачи Лакетић.

Он додаје да су обољели радници фабрике својим херојством буквално спасили Крагујевац и велики број људи и омогућили да фабрика настави са радом.

Са њим се слаже и секретар скупштинског Одброра за заштиту животне средине Божана Војиновић.

Она наглашава да су поједини радници чак добили по више карцинома одједном.

“ То је било заиста страшно и велики број радника је изашао да очисти фабрику и тако се изложио штетним и канцерогеним материјалима. Тачну бројку не знамо, али је само из ковачнице било између 300 и 400 људи. Готово сви они су умирали од карцинома, а они који су још увијек живи лијече се. Оно што пролазе ти људи је страшно, неки имају и по више карцинома, на примјер и штитне жлијезде и плућа „,  објашњава Војиновићева.

Онколог Слободан Чикарић објашњава да је пирален изразито опасан и уколико доспије у организам човјека, готово сигурно изазива рак.

“ Када човјек дође у додир са пираленом, било да га унесе у организам кроз воду, храну или да га удахне, постоји велика вјероватноћа да ће кроз коју годину добити рак“, каже Чикарић.

Професор на Правном факултету у Крагујевцу Драган Бат сјећа се да је велики број људи учествовао у рашћишћавању фабрике након бомбардовања.

„Живим у близини фабрике и сећам се да су многи радници фрабрике и грађани учествовали у гашењу пожара и рашчишћавању хала“, казао је Бат.

Највећи број њих су, нажалост, данас покојни. И моја супруга Снежана 2006. године преминула је од рака плућа.

Наш чувени неурохирург проф. Даница Грујичић истиче да је током бомбардовања „Заставе“ испарило око 3.000 литара опасног пиралена.

„То је један од најкатастрофалнијих напада јер је много отровних хемијских једињења отишло у ваздух. Један дио је ушао у Лепеницу, затим у Мораву, па у Дунав. Многи радници и грађани обољели су од леукемије и великог броја малигних болести штитне жлијезде, дебелог цријева, мозга“, каже Грујићева.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here