1. 0 09. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је у Привредној комори Луксембурга данас да Србија жели да буде један од лидера четврте индустријске револуције и да се позиционира као једна од најконкуретнијих земаља за инвестиције, образовање, истраживање и иновације. Имала је сусрет са великим војводом Анријем и посетила је Луксембуршки Парламент.

Брнабић је присуствовала семинару који организују Стартап центар Привредне коморе Луксембурга, где су дигитализација и размена искуства у области ИКТ-а биле међу темама у фокусу. Она је на овом скупу, на којем су представљени потенцијали Србије у области привреде и на пољу информационих технологија, истакла да је наша земља сада у позицији у којој је Луксембург био пре неколико деценија и да зато може много тога да научи од те земље.

Србија је, како је напоменула, прошла кроз тежак период током ратова деведесетих година, реформе су током 2000-их биле веома слабе, а грађани су били навикли на то да је економија заснована на пољопривреди, рударству, физичком раду.

Потребно нам је, како је истакла, да стигнемо Западну Европу како бисмо за кратко време имали динамичнији и одрживи развој, бољи квалитет живота и више шанси за младе, а то можемо кроз дигитализацију, креативност и четврту индустријску револуцију.

Брнабић је објаснила да је Србија имала базу за такав раст, али да је морала да промени законе, уведе дигитализацију у јавну управу и промени начин размишљања о економији.

Она је, говорећи о томе шта је урађено у претходном периоду, навела да је основно образовање прилагођено четвртој индустријској револуцији, да се у основној школи уче кодирање и алгоритми, а уведене су и дигиталне учионице.

Такође, у средњим школама уведена су специјализована ИТ одељења, док су повећани и капацитети на факултетима у тој области, прецизирала је премијерка, напомињући да Србија инвестира више од 100 милиона евра у научне паркове и инфраструктуру за стартапове.

У Београду постоји научно-технолошки парк, али се граде по један у Новом Саду и Нишу, а постоје олакшања за пословање нових, стартап предузећа, навела је она.

Брнабић је објаснила да четврта индустријска револуција пружа сталне промене, које су веома брзе, али да се не зна шта ће се догодити касније и како се томе прилагодити.

То можемо да искористимо као нашу предност, јер смо навикнути на нестабилност и сталне промене, као и да радимо и размишљамо у окружењу у којем је промена константна, али смо навикли и да се брзо адаптирамо, користећи све ресурсе које имамо, закључила је она.

На маргинама форума потписан је и Меморандум о разумевању између Привредне коморе Луксембурга и Привредне коморе Србије.

Сусрет са великим војводом Анријем

Председница Владе састала се данас и са великим војводом Анријем у Палати великог војводе у Луксембургу.

Брнабић је претходно разговарала са премијером Луксембурга Гзавијем Бетелом. Она ће, такође, присуствовати свечаној церемонији поводом 75 година од ослобођења Луксембурга у Другом светском рату.

Брнабић посетила луксембуршки парламент

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила је данас и парламент те земље, где је разговарала с председником Доњег дома Фернандом Етшеном.

Она се састала и са члановима Канцеларије и Одбора за спољне и европске послове, сарадњу, имиграцију и азил.

Брнабић се потом уписала у Златну књигу, у коју се уписују високи званичници који посете парламент.

Раније данас премијерка се састала са председником Владе Луксембурга Гзавијеом Бетелом, а учествовала је и на Економском форуму Србија-Луксембург, у оквиру којег је потписан Меморандум о сарадњи Привредне коморе Србије и Привредне коморе Луксембурга.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here