1. 04. 2020.

Бројке се повећавају свуда у свету, па тако и у Србији, што је очекивано. Мере у Србији су добре, показале су учинковитост, јер без тих мера, ситуација би била много гора. Драго ми је да су мере прихваћене правовремено, што их људи углавном поштују, јер би без тога ситуација  била јако тешка”, оценио је Маријан Ивануша, директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији.

“Ако успемо да зауставимо епидемију на почетку, ако успемо да је контролишемо, онда је све лакше. Видимо да је јако тешко зауставити епидемију у земљама где се разбуктала – Италија, Шпанија, САД … Верујем да ће се за две недеље видети у ком правцу иде епидемија. Први месец пролази откако се појавио први случај у Србији. Још две недеље да се испоштују мере, па ћемо видети где смо и у ком правцу даље. Не очекујем да ће се епидемија завршити тако брзо, морамо се понашати одговорно, да је држимо под контролом што је дуже могуће. Очекујем даљи раст броја заражених, самим тим, нажалост, и умрлих. Та бројка касни јер људи не умиру првог дана када се појаве симптоми већ касније када дође до компликација. Неки пацијенти остају на интензивној нези по неколико недеља.

У Србији су се претходних недеља појављивали појединачни случајеви, нарочито код људи који су долазили из иностранства. Сада смо у ситуацији када уз појединачне случајеве, долази до локалног ширења заразе – у породицама, заједницама… У Словенији се проширило брзо по домовима за старе, зато се мора добро пазити.

   Светска здравствена организација помаже у опреми и у тестовима, али и пружа стручну помоћ за Србију. У Србију смо допремили 5.300 тестова, а сада уз помоћ амбасаде САД набављамо додатних 6.000 тестова”, открио је Ивануша.

Епидемија се шири по свету. Ситуација је јако тешка у Италији и Шпанији, а делује да се мало побољшава. Озбиљна је ситуација у Француској, Немачкој, да не причам о САД. Забринутост је велика и глобална, ради се о епидемији какву нисмо видели од шпанског грипа” -закључио је директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here