Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

РИК прогласио и листу “Ромска партија – Срђан Шајн”, oдбио листу Руске странке

Републичка изборна комисија (РИК) прогласила је мањинску изборну листу “Ромска партија – Срђан Шајн” за парламентарне изборе расписане за 3. април, а одбила проглашење изборне листе “Руска странка – Слободан Николић”.

Комисија је констатовала да је Руска странка поднела укупно 4.515 потписа и да као подносилац листе није испунила законске услове о минималном броју од 5.000 поднетих правно ваљаних потписа који подржавају изборну листу.

РИК је 13. марта наложила да Руска странка у року од 48 сати отклони недостатке изборне листе за њено проглашење и достави најмање 5.485 недостајућих правно ваљаних изјава бирача.

Комисија је констатовала да је Ромска партија поступила по налогу РИК-а и отклонила недостатак за проглашење изборне листе достављајући потребан број правно ваљаних изјава бирача.

На седници РИК-а за члана и заменика члана проширеног састава на предлог листе “Ромска партија – Срђан Шајн” именоване су дипломиране правнице Весну Јевтић и Јасмину Милошевић.

„Уједињени за победу Србије“ – Мариника Тепић: Затворити медије у служби власти, лустрирати одговорне

Носилац листе ”Уједињени за победу Србије” Мариника Тепић оптужила је данас на предизборном скупу у Врању поједине медије да раде за власт и манипулишу грађанима, запретивши да ће тим медијима уколико њена листа однесе победу на изборима, бити одузета национална фреквенција, да ће бити затворени, и да ће, како је навела, одговорни бити ”лустрирани”.

Тепић је рекла да на РТС-у уместо прописаних 20 секунди, листа “Уједињени за победу Србије” добија “једва 11″, саопштили су из листе ”Уједињени за победу Србије”.

Поновила је да листи “Уједињени за победу Србије” одбијају учешће на Пинку и да очекује да ће тој телевизији слободне и професионалне институције које ће се, како тврди, направити после избора, одузети националну фреквенцију.

”Када победимо 3. априла, такве машинерије зла биће затворене, националне фреквенције одузете, а одговорни лустрирани“, најавила је Мариника Тепић.

Павле Грбовић, председник Покрета слободних грађана, поручио је грађанима Врања да је, како је навео, ”обавеза свих нас да на путу ка победи пружимо руку онима који тврде да су сви исти и да нема за кога да се гласа”.

На скупу су говорили и потпредседник Народне странке и трећи на листи ”Уједињени за победу Србије” Мирослав Алексић, као и кандидати за посланике листе Уједињени за победу Србије – професори Чедомир Чупић и Слободан Првановић, додаје се у саопштењу.

Коалиција „Морамо“ – Веселиновић: Равизија спорних уговора један од најважнијих задатака

Кандидат за градоначелника Београда испред коалиције Морамо Добрица Веселиновић поручио је да је један од најважнијих задатака одмах након, како је рекао, “смене криминалног режима” – ревизија или раскидање свих штетних уговора које је напредњачка власт склопила.

Добрица Веселиновић је рекао да је обелодањивање спорних и штетних уговора, склопљених у престоници, а затим и њихова ревизија или раскидање, прва ствар коју би нова градска власт морала да уради по ступању на дужност, саопштено је из коалиције “Морамо – За добар град”.

“Морамо да ревидирамо све штетне уговоре, заједно са стручњацима ћемо отворити уговоре, и видети како да их раскинемо, а да они не иду на штету грађана. Један од таквих уговора је уговор о пројекту ‘Београд на води’ од кога грађани и град Београд немају ништа”, поручио је Добрица Веселиновић.

Додао је да се мора обезбедити да се одлуке “доносе у корист грађана, а не тајкуна блиских власти”.

Коалиција „Нада“ – Jовановић: Председник треба да буде патриота и демократа

Кандидат за председника Србије испред Српске коалиције НАДА Милош Јовановић, обишао је Шумадијски округ и говорио о томе да председник треба да буде патриота и демократа.

Милош Јовановић је рекао да је у реду да председник поднесе иницијативу за подизање споменика Стефану Немањи и Стефану Првовенчаном и многим другим српским владарима, саопштила је коалиција НАДА.

“Али он треба пре свега да обезбеди климу у друштву да се вреднује труд и рад и праве дипломе и да се поштује Устав и закони ове земље. Он треба да буде патриота, али и демократа у исто време. И треба да се потруди да на права места дођу прави људи”, изјавио је Јовановић.

„Заједно за Војводину – Војвођани“ – Оленик: Инсистирамо на што бржем прикључењу ЕУ, бавићемо се превасходно економијом

Александар Оленик, кандидат коалиције “Заједно за Војводину-Војвођани” истако је да се та изборна листа залаже за то да се Војвођани врате у парламент, те да ће се бавити, превасходно, економијом.

Александар Оленик је рекао да у Војводини то значи да оно што је ту створено да се ту улаже и да ту остане.

“По том питању најбитније је жито чија је цена сад скочила, али нам је забрањено да га извозимо. Друго, што је можда суштински најбитнија ствар, то су субвенције које су код нас тренутно десет пута ниже него у земљама у околини или у Европској унији. Зато ми инсистирамо на што бржем прикључењу Европској унији како би наши паори могли да се такмиче са свим осталима”, истакао је Оленик.

“Ајмо људи“: Неопходна реформа здравства

Економски програм коалиције ”Ајмо људи”, који ће бити представљен у недељу, ослања се на враћање поверења у институције, економску лустрацију и изградњу економије корисне за све, што подразумева реформе у области пољопривреде, енергетике и привреде; и изградњу правичне социјалне државе која подразумева реформу образовања, здравства и социјалне заштите. Предлог мера у области здравства усмерен је са једне стране на то да здравствену заштиту учини доступном свим грађанима, а са друге на реформу начина финансирања здравства, саопштено је из те коалиције.

Из те коалиције је саопштено да данас у Србији најмање 200.000 грађана нема здравствено осигурање и зато је неопходно спровести реформе како би здравствена заштита била доступна свима.

“Променом пореске политике и реформом у здравству по узору на Словенију, грађани би одмах осетили бољитак. Укидањем доприноса за здравство и повећања неопорезивог износа на 50.000 динара, грађани би одмах осетили повећање зараде од око 15 одсто, а послодавцима би се трошкови радне снаге одмах смањили за око пет одсто. Реформа би била спроведена у периоду од три године што не би у великој мери утицало на пад буџетских прихода, а недостајућа буџетска средства би се надоместила оптимизацијом у сектору здравства и програсивним опорезивањем зараде. Стављање већег фокуса на примарну здравствену заштиту и увођење система породичних лекара је један од начина остваривања те уштеде, због чега је то и један од приоритета нашег пакета мера у области здравства”, наводи се у саопштењу.

Акценат здравствене политике та коалиција ставља на примарну здравствену заштиту, што између осталог подразумева отварање амбуланте у сваком селу како би примарна здравствена заштита била лако доступна свим грађанима.

“Мере у области здравствене политике које предлажемо односе се на пружање здравствених услуга и на начин финансирања здравственог система. Начин финансирања је потребно променити у правцу финансирања здравства из буџета, што би цео здравствени систем учинило далеко ефикаснијим и јефтинијим”, нагласио је потпредседник Социјалдемократске странке и кандидат за премијера коалиције “Ајмо људи” проф. др Горан Радосављевић.

Упозорио је да је здраствени систем у Србији у овом тренутку на неодрживој путањи што се тиче и финансирања и пружања услуга. Указао је на то да грађани не знају шта плаћају обавезним здравственим осигурањем и на проблеме који настају због неизједначавања државног и приватног здравства, каже се у саопштењу “Ајмо људи”.

Коалиција “Морамо”: Имамо план за чистији ваздух

Покрет “Не давимо Београд” и коалиција “Морамо” тврде да имају план како да реше загађење ваздуха у Београду и другим градовима Србије, који су представили на програмској конвенцији прошле седмице.

Из покрета “Не давимо Београд” кажу да би спровођењем шест корака из плана за чист ваздух, Србија могла да реши огроман проблем због којег, како кажу, прерано премине 15.000 грађана Србије, док су последице по здравље грађана и трошкове здравственог система енормне.

“Данас је ветар из Сахаре донео велике количине песка због којег имамо велике вредности ПМ честица у ваздуху, али наш ваздух је у Београду опасан сваки четврти или трећи дан, у зависности које истраживање читате. Песак из Сахаре ће проћи, али наши загађивачи остају да нас трују. Ми удишемо ваздух од ког се разбољевамо, а власт не жели да се бави овим проблемом. Ми имамо и знање и вољу да решимо проблем загађења ваздуха и зато гласајте за коалицију Морамо”, поручио је Радомир Лазовић.

Истакао је да грађани не треба додатно да брину због природне појаве и песка из Сахаре, али треба због свега онога што се налази у ваздуху иначе.

Из “Не давимо Београд” и коалиције “Морамо” наводе шест корака у плану за чист ваздух:

1) Кренути у смањивање удела фосилних горива у производњи електричне енергије, што је дугорочна мера, али се мора кренути са спровођењем.

Зато тога ће, кажу у коалицији “Морамо”, уместо нових термоелектрана градити соларе и ветропаркове.

2) Смањити број индивидуалних ложишта тако што ће се улагати у топлификацију и повезивање на систем даљинског грејања.

Додају да преко милион домаћинстава у Србији користи појединачне уређаје на чврста горива као примарни уређај за грејање домова.

3) Смањити потрошњу енергије, што ће се учинити великим пројектом подизања енергетске ефикасности објеката.

Око 40 одсто енергије у домаћинствима се губи због дотрајале столарије, лоше фасадне и кровне изолације, као и неефикасних система грејања, наводи ова коалиција.

4) Улагати у јавни превоз како би се смањио број аутомобила на улицама.

Истичу да имају план за унапређење превоза, тако да се обезбеди да велика већина људи стигне максимално за 30 минута од куће до посла

5) Увести строге контроле индустријских постројења у коме неће бити повлашћених као што је, како кажу, сада случај.

6) Обезбедити правовремену информисаност грађана о загађењу, а посебно у данима са екстремним вредностима када је важно људима дати инструкције шта да раде и како да се заштите.

Зато што власти ћуте, ми смо већ почели да шаљемо школама и вртићима писма у данима великог загађења, наводе из коалиције “Морамо”.

Шапић: Интелектуалну делатност треба да развијамо

Веома је важно да у периоду испред нас учинимо све да у Београду створимо што боље услове, за развој интелектуалне индустрије, јер је процена да ће у будућности управо интелектуална делатност значајно доприносити нашем БДП-у, поручио је Александар Шапић, кандидат Српске напредне странке за градоначелника Београда.

Александар Шапић је током обиласка Научно-технолошког парка истакао да се данас 41 одсто укупног државног БДП-а прави у Београду, а да највећи удео у укупној привредној активности у главном граду тренутно има инвестиционо грађевинарство.

Како је рекао, питање је колико ће та врста привредне гране моћи дуго да се развија овом брзином и зато је важно да се подижу интелектуалне услуге и од њих прави једна од главних привредних грана у Београду.

“Зато је Технолошки парк изузетно важан. Управо он представља симбол значаја који интелектуална делатност има. За шест година, колико парк постоји, много младих, образованих људи, успело је да се кроз његове активности оспособи, уђе у предузетништво, обучи и упозна са новом делатношћу која би требало да постане једна од примарних привредних делатности у Београду”, рекао је Шапић.

Навео је и да је важно да се младим људима обезбеде најбољи могући услови како би могли да се баве интелектуалним радом.

“Само у периоду кризе изазване корона вирусом више од 2.500 људи се у Србију доселило из иностранства. Враћају се и наши млади високообразовани људи, подаци су чак фрапантни којом брзином се враћају и због тога мислим да је важно да све учинимо како бисмо им створили што боље услове за рад”, закључио је Шапић.

„Уједињени за победу Србије – Алексић у Бујановцу: Гарантујемо значајну новчану подршку људима са југа Србије

Потпредседник Народне странке и трећи на листи “Уједињени за победу Србије” Мирослав Алексић изјавио је у Бујановцу да је “режим СНС-а заборавио Пчињски округ из којег наш народ бежи” и најавио да ће после промене власти на изборима 3. априла бити спроведен посебан програм за новчану подршку најнеразвијенијим општинама тог округа.

“Овај део Србије има огроман стратешки значај и зато ћемо људима кроз посебне програме пружити значајну новчану подршку пре свега за пољопривредну производњу, али и за друге предузетничке активности, како би могли да остану на својим имањима”, рекао је Алексић у разговору са Бујановчанима.

Алексић је истакао да се све “лажи и празна обећања режима у последњих 10 година најбоље се виде на југу Србије и посебно у Пчињском округу”.

“Вучићев режим је заборавио да грађани Србије живе и у Бујановцу и у Трговишту и у Владичином Хану, иако би ти људи због територије на којој живе требало да имају највећу подршку државе да остану на својим имањима и у својим породичним кућама”, рекао је Алексић.

“‘Гумопластика’, једина фабрика у Бујановцу која је радила до пре неколико година, успешно је угашена од стране режима СНС-а и у њој сада раде три радника, а преко пута фабрике месецима се из канализације изливају фекалије у извориште са којег би људи требало да пију пијаћу воду”, додао је Алексић.

Алексић је навео да грађани Пчињског округа “поручују Вучићу да не замајава људе са лажима о просечној плати од 600 евра, јер у том крају нико не прима више од минималне зараде, а велики број и мање од ‘минималца'”.

„Српска стварност“ / Агенције, Изборни штабови странака /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here