Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Димитријевић: Од 24. марта забрањена функционерска кампања

Шеф Правног тима ЦРТА Павле Димитријевић изјавио је Фонету да од 24. марта почиње да тече рок од 10 дана у којем је забрањена функционерска кампања, када је медијима забрањено да извештавају о отварању објеката и инфраструктурних радова у којима учествују јавни функционери који су кандидати на изборним листама.

Измене закона о електронским медијима тачно помињу рок од 10 дана, од 24. марта до 2. априла у којем важи забрана извештавања са таквих догађаја, рекао је Димитријевић и навео да се може извештавати о активностима функционера који нису кандидати за неку од функција на изборима.

Димитријевић подсећа да по Закону о избору народних посланика регулисано време изборне тишине, која се сада поклапа са овом забраном функционерске кампање, “па ћемо 1. и 2. априла бити под дуплом забраном”.

Забрана функционерске кампање тиче се искључиво отварања фабрика, објеката, школа, инфраструктурних радова, док било какве друге протоколарне активности јавних функционера – посете из иностранства или додела одликовања не потпадају под ову забрану, предочио је Димитријевић.

Он додаје да је Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) то које ће контролисати да ли медији поштују ову забрану и од санкција могу изрицати опомену, упозорење или привремену забрану емитовања програма.

Према речима Димитријевића, РЕМ има могућност и одузимање дозволе за емитовање програма.

“У јавности већ дуго имамо дискусију да ли у ери друштвених мрежа изборна тишина има ефекта, али овде се ради о електронским медијима и само је РЕМ надлежан да прати и изриче казне онима који не поштују ту одредбу закона”, поновио је он.

Како је објаснио, привремено надзорно тело, формирано за ове изборе како би пратило извештавање медија у кампањи, нема никакве овласти у смислу изрицања казнених одредби, али може да упозори РЕМ на поједине случајеве кршења закона и реагује.

Када је реч о функционерима, додаје Димитријевић, они су везани одредбама Закона о Агенцији за спречавање корупције које предвиђају да не мгу користити јавну функцију за промоцију страначких интереса и посматрачка мисија ЦРТА, али и грађани могу Агенцији поднети пријаву уколико прекрше закон.

“Мислим да је довољно времена прошло од усвајања закона и верујем да су медији и функционери упознати са оним што их очекује, рекао је Димитријевић. Уколико има нејасноћа, РЕМ је адреса да их појасни, а добро је да се унапред говори о овоме, јер до 24. марта још има времена да се медији и функционери припреме. Ми ћемо, као посматрачка мисија ЦРТА, пратити колико се забрана функционерске кампање поштује”, закључио је Димитријевић.

Обављен жреб за редослед представљања кандидата на РТС-у

У просторијама Радио-телевизије Србије обављен је жреб за редослед и термине представљања у програмима РТС-а кандидата на изборима за председника Републике Србије, као и изборних листа које учествују на парламентарним изборима.

Представљање кандидата и изборних листа почеће у уторак, 22. марта, на Другом програму РТС-а и на Првом програму Радио Београда.

Сваки кандидат и све листе имаће по 30 минута и могу да бирају да ли ће гостовати уживо или ће РТС-у доставити видео и аудио материјал, који ће бити емитован у терминима одређеним жребом.

Од 22. до 31. марта у Београдској хроници представиће се изборне листе за град Београд.

ГИК: Број уписаних бирача у Београду 1.600.214

Градска изборна комисија (ГИК) усвојила је Одлуку о објављивању укупног броја бирача у Граду Београду.

Укупан број уписаних бирача у делу Јединственог бирачког списка за подручје града Београда, на дан 18. марта 2022. године у поноћ, јесте 1.600.214, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

У Крагујевцу одржана конвенција коалиције Уједињени за победу Србије

У Крагујевцу је одржан скуп коaлиције Уједињени за победу Србије. На конвенцији су говорили академик Душан Теодоровић, потпредседници Народне странке Душан Ковачевић и Мирослав Алексић, носилац листе те коалиције Мариника Тепић, као и председник ДС-а Зоран Лутовац, саопштила је Информативна служба Уједињених за победу Србије.

“Највећи проблем са којим се ми сусрећемо су бебе. Ова земља је умирућа тренутно, ко то не схвата не разуме ништа. Приоритетни задатак будуће Владе Србије су проблеми наталитета, одласка младих из Србије, школованих”, рекао је академик Душан Теодоровић на скупу листе “Мариника Тепић – Уједињени за победу Србије” у Крагујевцу.

Душан Тедоровић је објаснио “шта Влада Србије мора да уради да се прикључимо развијеним народима света и Европе”.

“Нико не може да каже магичну формулу како да се реши проблем одласка младих. Будућа Влада Србије мора да окупи труст мозгова и морају да се нађу решења за овај проблем. Други проблем за који апелујем да се будућа Влада бави су еколошка питања. Будућа Влада Србије мора да испита све склопљене уговоре и да примењује стандарде у области екологије онакве какви се примењују у Немачкој, Француској, Шпанији, Португалу и другим европским земљама” објаснио је Теодоровић.

Теодоровић је рекао како се мора преиспитати позиција ПКБ-а И Ал Дахре и како “стотине хиљада хектара необрађене земље у Србији морају да буду додељени програмима Владе српском сељаку и нашим паорима у Војводини”.

“Младе ћемо задржати на селу тако што ћемо уместо 10.000 евра по радном месту странцима дати младима да гаје јабуке и шљиве и развијају Србију, али морамо и да вратимо Домове културе у села и да уведемо стипендије за младе књижевнике”, закључио је Теодоровић.

Потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић рекао је да је Крагујевац зрно грашка из којег би требало да никне слободна и демократска Србија.

“Коме је добро, нека гласа за СНС и Александра Вучића, а ми, којима недостају деца из Велингтона и Торонта или се спремају да оду, ми знамо шта нам је чинити – слобода нема цену, а ми слободу не освајамо за нас, него за нашу децу”, додао је Ковачевић.

“Дотерали смо цара до дувара и горе не може, јер за човека не постоји горе осећање од немоћи и горчине у устима. Горко нам је у устима, али немоћни нисмо. Пред нама је булумента полусвета која ће Србију претворити у пусту земљу. Нико од људи у парламенту и влади није у изборној кампањи, него неки нови људи корумпирани обећањима, а онда ће после избора поново вратити у парламент атлагиће и сличне”, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да “правда мора да захвати све, од врха државе и Вучића до ботова”.

Носилац листе Уједињени за победу Србије Мариника Тепић рекла је да “Србија под Вучићем одговара опису Томаса Мана о надолазеће нацизму старом готово 100 година”.

“Набуситост уз плачљиво пренемагање као изговор за бруталност. Безобзирно гажење и тотално униформисање јавног мњења. Уништење сваке критике, изјаве о бесмислености опозиције.
Футуристичко у служби безидејности! Мамутска реклама за Ништа! Само се по себи разуме да образовање и мишљење нису пожељни”.Познато вам је, поштовани грађани?! Личи вам на Србију под Вучићем?! Апсолутно! Ово су описи Томаса Мана од пре готово 100 година, 1933. о надолазећем нацизму. О мешавини страха и кукавичлука, бруталности и дречљиве плачљивости! Па када већ хоће Вучић у уџбенике, овако ће и о њему писати. Зато што то живимо, а не његове предизборне спотове”, навела је Тепићева.

Тепићева је рекла како Вучић “опет плаши народ” изјавом да нас чека “најтежа ситуација од Другог светског рата”.

“И ту је једино потпуно у праву! Чека нас ужас ако њега и његове слуге не сменимо 3. априла” закључила је Тепићева.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је у Крагујевцу да ће грађани Србије на изборима 3. априла бирати између ружне прошлости са председником СНС-а Александром Вучићем и уређене државе у којој свако има једнаке шансе.

“Бираће да ли ће им децу са ријалити програмима васпитавати власник телевизије Пинк Жељко Митровић или ће тровачницама које намерно ретардирају нацију по закону бити одузете националне фреквенције”, рекао је Алексић на предизборној конвенцији листе “Уједињени за победу Србије”.

“Грађани ће бирати између лажи које шире ружичасте тровачнице и истине, бираће између корумпиране власти која брине искључиво о себи и државе која брине о својим грађанима, бираће између досадашњег безакоња и владавине институција”, додао је Алексић.

Присустнима се обратио и председник Демократске странке Зоран Лутовац и позвао Крагујевачане да изађу на гласање.

“Реците свима са којима разговарате да гласају за оног ко је поуздан, ко вам улива поверење, за оног коме бисте оставили дете или унуче на чување, за оног коме бисте без страха позајмили новац. Да гласају за оне који су добри у свом послу, за оне који су савесни и одговорни. И реците онима који се колебају или плаше да је време да подигну главу и исправе кичму. Да гласају за себе и своју децу, за своје унуке. Да гласају за Србију”, казао је Лутовац.

Коалиција „Морамо“ – Биљана Стојковић: Вратити пуна права радницима

Kандидаткиња за председницу Србије зелено-леве коалиције “Морамо” Биљана Стојковић изјавила је, говорећи о програму коалиције, да ће смањење радне недеље на 35 сати, које ће они предложити, омогућити да се запослене мајке у Србије више посвете себи и својим породицама.

“Нови Закон о раду предвиђа враћање пуних права радницима и радницама – право на једнаку компензацију у оквиру истог посла, за оба пола, као и укидање уговора на одређено, како би се спречиле бахатост и самовоље газди”, рекла је Биљана Стојковић, наводи се у саопштењу.

Према њеним речима, порески подстицаји за послодавце омогућиће им да се прилагоде транзицији ка скраћењу радног времена.

“Свака жена ће имати загарантовано право на одсуство са рада због трудноће и порођаја, због неге детета и то у укупном трајању од једне године и три месеца, како би родитељима било омогућено да испуне све потребне услове за упис детета у вртић. Упис деце у вртиће биће без чекања и биће доступан сваком родитељу”, рекла је Стојковићева.

Kоалиција “Морамо” омогућиће очевима право на породиљско одсуство од три месеца, уз регулисање обавезног и загарантованог одсуства у трајању од 15 дана и право на породиљско одсуство истовремено када и мајка.

Kако би могли на прави начин да се посвете деци и породици Закон ће предвиђати скраћено и клизно радно време шест месеци након истека права на породиљско одсуство.

Самохране мајке ће имати потпуну системску помоћ, регулисана права на скраћено и клизно
радно време и посебне мере заштите од губитка посла, саопштила је коалиција “Морамо”.

„Српска стварност“ / Изборни штабови учесника, Изборна комисија /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here