Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Дачић са претпосматрачком мисијом Парламентарне скупштине Савета Европе

Председник Народне скупштине Ивица Дачић састао се са делегацијом претпосматрачке мисије Парламентарне скупштине Савета Европе, изражавајући спремност и отвореност за сарадњу у свим фазама изборног процеса.

Ивица Дачић је упознао чланове мисије са међустраначким дијалогом, у којем је заједно са представницима Европског парламента био кофацилитатор.

Такође, упознао их је са резултатима који су том приликом постигнути у циљу унапређења изборног процеса.

Дачић је подсетио да је Народна скупштина упутила позиве свим заинтересованим међународним организацијама за слање посматрачких мисија које би надгледале изборни процес у Србији.

Петочлана мисија, у којој су представници различитих политичких опција из Пољске, Немачке, Аустрије, Француске и Италије, истакли су да прва посета Србији током изборног процеса има за циљ “упознавање ситуације на терену”, те поручили да ће до одржавања избора бити још посета.

Навели су и да ће на сам дан избора у Србији боравити око 20 посматрача из Парламентарне скупштине Савета Европе, саопштила је Народна скупштина.

Чланови мисије су информисали председника Народне скупштине да су током посете имали састанке са представницима политичких партија, као и са представницима медија и цивилног сектора.

Током састанка изнета су мишљења о актуелној ситуацији у свету и њеном утицају на изборне процесе у Србији.

Састанку су присуствовали и чланови сталне делегације Србије при Парламентарној скупштини Савета Европе.

Српска радикална странка: Србија не сме да се сврстава против Русије

Српска радикална странка сматра да Србија није смела да дозволи сврставање уз западне земље поводом резолуције којом се Руска Федерација осуђује у Генералној скупштини Уједињених нација.

Руска Федерација је највећи савезник Србије, земља која брани српски суверенитет и територијални интегритет.

Став Српске радикалне странке јесте да је Запад главни кривац за догађаје у Украјини и Србија мора да подржи Русију и њеног председника Владимира Владимировича Путина.

„Двери“ – Обрадовић: Власт показала да је на страни НАТО пакта

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић осудио је данас гласање Србије за Резолуцију Уједињених нација (УН) оценивши да је то непријатељски чин Вучићеве власти према Руској Федерацији којим је власт у Србији “де факто показала да је на страни НАТО пакта, што представља очигледан чин издаје српских националних и државних интереса”.

Обрадовић је у писаној изјави истакао да Србија “никако и никад не сме бити против Русије”, а “поготово не сме да буде на страни оних који су извршили злочиначко бомбардовање наше државе 1999. године”.

Према његовим речима, позадина украјинске кризе је “непријатељско деловање НАТО на границама Русије”, а НАТО је тај који “изазива ратне сукобе широм света”.

Лидер Двери је у саопштењу упутио “извињење Русији и руском народу, са обећањем да по промени Вучићеве власти Србија никада неће радити против Русије”, нагласивши да су Србија и Русија “пријатељске и савезничке државе, а да два народ вежу нераскидиве историјске и културолошке везе, а пре свега православље”. Обрадовић се нада да ће сукоби у Украјини што пре престати , а уверен је да ће Украјинци “схватити да су жртве империјалистичких тежњи НАТО кога не интересује украјински народ, већ само то да буду што ближе руској граници”.

“Нема разлога да долази до сукоба између православне браће, а зарад интереса НАТО пакта”, закључио је Обрадовић.

Извињење Русији: Жиг срамоте на српску историју и државу

Представници покрета Двери предали су данас Амбасади Русије у Београду писмо извињења поводом одлуке Србије да у Уједињеним нацијама подржи Резолуцију о Украјини којом се осуђује “руска инвазија на Украјину”, јер се са њом не слажу и сматрају је преседаном у српској дипломатији.

Кажу да због тога одговорност треба да сносе представници власти, па су затражили и смену министра спољних послова Николе Селаковић и амбасадора Србије при УН Немање Стевановића.

На прес конференцији испред Амбасаде Русије, потпредседник Двери Иван Костић рекао је да Србија никада до сада није гласала против Русије, а тако ни против својих државних и националних интереса,

Овакав поступак, каже, показује да је власт одлучила да промени спољну политику и да ће се у наредном периоду прикључити антируској пропаганди, што, тврди, може резултирати увођењем санкција Русији, а на крају и приступање Србије НАТО-у, чим би се довела у питање безбедност грађана.

Додао је да ће такав потез у турбулентним геостратешким приликама имати негативан утицај на Србију, поготово у Савету безбедности УН, где, како је рекао, Русија 20 година брани интерес Србије.

Председник Двери Бошко Обрадовић рекао је да су данас дошли испред Амбасаде и да изразе жељу да се прекине сукоб међу православном браћом на простору Украјине, јер, каже, нема разлога да се православци сукобљавају за интересе НАТО пакта у Европи.

Како је рекао, циљ НАТО-а је да опколи Русију и дође на њену границу, а за то користи и православне народе, што је неприхватљиво, због чега апелује на “православну браћу да не дозволе да буду искоришћени у било каквом НАТО науму опкољавања Русије.

Поновио је да се оштро противе начину на који је Србија гласала у УН, називајући то “скандалом, који је ставио жиг срамоте на српску историју и државу”, која, каже, никада није била на страни НАТО-а, а против Русије.

“То је недопустиво. Као да се заборавља улога НАТО у томе, а НАТО је тај који је изазивао сукобе у Европи и свету у последњих 20 и више године, од бомбародвања СРЈ, преко Сирије, Ирака, Либије, и хушкања Украјине на сукоб са Русијом, што није украјински интерес”, рекао је Обрадовић.

Заветници: Подшком резолуције УН нарушен принцип неутралности и угрожени односи са Русијом

Српска странка Заветници најоштрије осуђује одлуку званичног Београда да у Генералној Скупштини УН подржи резолуцију у којој се Руска Федерација оптужује за агресију.

У тој странци сматрају да је тим чином власт нарушила принцип војне и политичке неутралности и угрозила пријатељске и вишевековне односе са Руском Федерацијом.

“Приликом гласања српска делегација је имала пуно право да остане уздржана, штитећи своју позицију и виталне државне, економске и националне интересе”, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, недопустиво је да Србија учествује у “политичкој хајци” на државу која је као стална чланица СБ најснажнији гарант Резолуције 1244 и очувања њеног суверенитета на Косову и Метохији.

“Овакав потез је доказ да је власт подлегла притисцима САД и њихових савезника и да постоји оправдана сумња да је наредни корак увођење санкција Руској Федерацији”, наводи се у саопштењу и додаје да спољна политика Србије мора бити руковођена искључиво српским интересима.

ДЈБ: Гласање против Русије у УН огромна грешка Србије

Покрет Доста је било (ДЈБ) саопштио је данас да то што се Србија прикључила земљама које су у Уједињеним нацијама резолуцијом осудиле Русију представља огромну грешку актуелних власти која би могла изузетно много да кошта Србију у напорима да одбрани Косово.

“Сукоб у Украјини није сукоб између грађана Украјине и Русије, већ сукоб између НАТО и Русије који се дешава преко леђа и живота грађана Украјине”, навод ДЈБ.

Како је оцењено, “марионетски политичари” у Украјини су предали суверенитет сопствене земље “у руке страних амбасада” које користе Украјину и њене грађане као топовско месо за обрачун са Русијом.

Зато Србија не треба да стаје на страну НАТО у овом сукобу, закључио је ДЈБ.

„Уједињени за победу Београда“ – Желимо да лева обала Дунава има исту развојну шансу као и десна

Представници коалиције “Уједињени за победу Београда”, чланови тима кандидата за градоначелника проф. др Владете Јанковића, Татјана Манојловић, Марин Крешић и Пеђа Митровић представили су план грађанима општине Палилула у Борчи.

“Важно је да се што боље видимо, чујемо и разумемо, да лева београдска обала Дунава има исту развојну шансу као и десна, да нас река не раздваја већ да нас мостови спајају”, рекла је Татјана Манојловић.

“Борча је у очима Београда одувек заборављени део и што се тиче урбанизма. Место је пристојно уређено, може много тога да се поправи, али је проблем што је у реализацији увек остајала “кратких рукава”, рекао је Марин Крешић.

Најгора последица свега тога је, каже, незавршена канализациона мрежа.

“Она не може да се ради на парче, део је потпуно застарелог планираног система, са седам црпних станица и два потисна цевововда испод Дунава. То је прескуп систем и зато још увек није реализован. Канализација није ни започета, јер у планирању буџета ужи Београд повуче новац”, рекао је Крешић.

“Овакав систем канализације у Борчи кошта 50 милиона евра, а тренутно Београд на води Граду Београду дугује 100 милиона евра. Правилним и праведним распоредом новца нама ниједан део Београда неће бити пасторче. Зауставићемо инвеститорску навалу на централне градске општине док се не уреде комунални системи, а пажњу и новац ћемо усмерити и на леву обалу Дунава”, поручио Крешић.

Град ће увести пет зона у паркове и решити проблем луталица

Град ће покушати да уведе “пет зона” као један од стандарада у паркове, изјавио је данас први на листи “Александар Вучић-Заједно можемо све” Александар Шапић и нагласио да ће се градске власти потрудити да реше питање паса луталица, како на улицама не би било животиња о којима нико не брине.

Шапић је додао да би у сваком парку у Београду требало да постоји посебан део ограђен за кућне љубимце и нагласио да мисли да би то много значило свим грађанима.

“Не верујем да постоји нормалан човек који не воли животиње. Има оних људи који их мање воле или их се просто боје и зато цемо настојати да уведемо пет зоне”, рекао је Шапипћ, саопштио је СНС.

Према његовим речима, требало би подићи стандарде и у азилима и обезбедити добре услове у којима пси могу да наставе нормалан живот, како бисмо отклонили ризик да пас који је напуштен, промрзао или болестан, дође у ситуацију да угрози неког на улици.

“Прво морамо да решимо питање азила, да ли прављењем нових или проширивањем капацитета постојећих. Такође, инсистираћемо на примени закона по коме сваки пас мора да буде стерилисан, чипован, као и да само званично регистроване одгајивачнице могу да се баве одгајивањем паса”, навео је Шапић.

Доктор Бранимир Несторовић озваничио кандидатуру

Пулмолог Бранимир Несторовић на предстојећим изборима биће носилац листе “Професор др Бранимир Несторовић-Снага саборности народа Србије” на локалним, републичким и председничким изборима, саопштио је председник Реформистичке странке Ненад Јанковић.

За градоначелника Београда је, у име те опције, кандидован Алек Рачић, док је за председника Србије предложен професор Пољопривредног факултета у Београду и председник “Друштва српских домаћина” Миладин Шеварлић.

Шеварлић је раније био посланик у Скупштини Србије испред ДСС и “Двери”, али као самостални носилац листе.

“У коалицији са нама су и Ново удружење пензионера Србије, на челу са пензионисаним пуковником Војске Југославије Александром Михаиловићем, Друштво српских домаћина, Удружење пољопривредника Србије, Реформистичка странка, Удружење Нова демократија-Покрет за Србију, Еколошки савез Србије, Удружење бескућника Србије, као и представник националне мањине Бела Молнар”, наведено је у саопштењу.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here