Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Известилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула изјавио је да не искључује мешање Србије у све што се могло видети на Цетињу, да су све стране амбасаде и међународне организације у Подгорици на време упозоравале шта се може догодити током устоличења митрополита Јоаникија што је, како наводи, догађај који је превазишао верске оквире.

“Треба нагласити да Србија у свему овоме не може бити амнестирана, односно пратимо једну врсту притиска на Црну Гору која је наравно режирана од Београда и ја бих рекао да је један добар део одговорности за стање у коме се налази данас Црна Гора мора бити приписана Београду, поготово оном делу црногорске политичке сцене који је под директним утицајем Београда и генерално речено, политизована црква и клерикализована политика не могу бити промотори идеја које формално заговарају”, рекао је Пицула за Нову М тв, преноси портал РТЦГ.

Пицула је нагласио да су све стране амбасаде и међународне организације Подгорице упозоравале шта се може догодити, али је опет изостао, како наводи, “договор унутар куће”.

”И Европски парламент и Европска унија су упозоравале да је реч о правој ескалацији сукоба који може имати несагледиве последице по мир и стабилност Црне Горе. Међутим није на међународној заједници да води политику у Црној Гори, то морају водити они који су изабрани од народа, који дакле имају одговорност да спроводе одређену политику, мислим наравно не само на власт, мислим и на опозицију. Према томе могућност интервенције са стране ЕУ је изузетно ограничена”, навео је Пицула, који је хрватски европарламентарац.

Рекао је и да је скептичан када је реч о дијалогу власти и опозиције.

Њему се, казао је, чини да је међутим једно друго питање важње, а то је колико унутрашњих политичких разлика Црна Гора може поднети, да те политичке разлике које се само гомилају, а не отклањају, не блокирају развој земље, односно пут према чланству.

“Дакле унутрашње крварење није добро, мени се чини да овога тренутка Црна Гора се не носи добро са својим унутарњим поделама и то је оно што доиста може имати ефекта на међународни положај”, рекао је, између осталог Пицула. 

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here