Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

Преговори о новом Споразуму о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније су при крају, како сазнајемо, листа за бесцарински извоз хране биће проширена. На њој би требало да се нађу нове врсте сирева, воћне ракије и цигарете.

Највиша делегација Русије током посете Србији била је задовољна оним о чему се месецима преговара. Биће проширена бесцаринска листа за извоз хране и акцизне робе на тржиште Евроазијске уније коју чине још и Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан.

На листу ће бити додати и најквалитетнији сиреви, а преговара се и о цигаретама које се извозе са високом стопом царинског оптерећења и оно што нам је у фокусу су алкохолна пића, конкретно воћне ракије и вињак.

Ознака “мејд ин Србија” за просечног руског купца значи да производ има високу биолошку вредност.

“Српска роба је квалитетна, еколошка, чиста и то се потврђује да добро се извози. Наши грађани, Руси су задовољни квалитетом ваше робе. Количина то је ствар разговора”, каже Андреј Хрипунов, представник руског Министарства привреде у Београду.

Русија у своју пољопривреду годишње уложи седам милијарди долара. Циљ им је да обезбеде што већу прехрамбену независност. Најкасније до 2024. године ће то и успети са производњом јабуке, а то је роба коју смо им највише продавали, па стручњаци предлажу да се преорјентишемо.

Контрола извоза је пооштрена па реекспорт воћа који је неколико пута озбиљно могао да угрози извоз сада готово није могућ.

Вредност извоза српских прехрамбених производа на тржиште Руске Федерације у 2018. години износио је 340 милиона долара. Можда жвучи много, али преведено у проценте то је свега један одсто укупног руског увоза хране.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here