Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

СТРАНКА демократске акције саопштила је да ће преко својих представника у институцијама БиХ покренути правну процедуру пред Уставним судом Босне и Херцеговине ради преиспитивања тренутног назива Републике Српске.

Уставни суд Б и Х

„Дугогодишња пракса институција власти ентитета РС  је показала да је досадашњи назив ентитета РС интензивно и ефикасно кориштен у сврху дискриминације и искључивања друга два конститутивна народа – Бошњака и Хрвата. Везивање имена било чега у мултиетничној заједници каква је БиХ за само један народ, по принципу етничке привилегованости, противно је Уставу Босне и Херцеговине и Европској конвенцији о људским правима која је надређена Уставу БиХ“, тврде у овој странци.

Како додају у СДА, по Уставу Босне и Херцеговине, сва три конститутивна народа су равноправни на читавој територији Босне и Херцеговине, укључујући оба ентитета и Брчко Дисктрикт

„То је потврђено и одлуком Уставног суда о конститутивности народа У5/98, којом је ентитетима наложено да у својим уставноправним системима осигурају пуну равноправност свим конститутивним народима. Ентитет РС постоји по Уставу БиХ као мултиетнички ентитет, у којем сви народи морају имати једнака права, што значи да не може само један народ бити заступљен нити у називу, а други искључени“, додаје се у саопштењу СДА.

Закључује се да ће стога ова странка покренути процедуру за „усклађивање назива Републике Српске са Уставом Босне и Херцеговине, а на темељу важеће одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности народа“.

„Српска стварност“ / Факти, свеосрпској /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here