Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић” угостио је деведесету УЛУС-ову Јесењу изложбу. Назив овогодишње изложбе је „Ванредно стање”. Изложба је одраз начина на који је педесет уметника промишљало и стварало у време када је култура због пандемије била такође у ванредном стању – пренео је РТС.

„Ми смо овом изложбом хтели да се позабавимо тиме како је сама уметност изнутра заправо трансформисана, и какве нове облике живота може заправо ова ситуација да нам донесе. Овогодишња изложба има донекле ту атмосферу туробности, те идеје смрти која некако изгледа да је заменила идеју живота”, каже Данило Прњат, члан Уметничког савета УЛУС-а.

Уметност може да утиче на ствари око себе, било да их директно критикује или предлаже неке моделе за промену друштвених односа.

Филип Ристић је заштиту, обавезу или модни детаљ, маску, претворио у уметничко дело, а код Синише Илића икс има вишеструко значење

„Уметничко дело заправо мора бити ослобођено воље уметника да га створи. Заправо мислим да је ово једна врста крика на целокупну ситуацију, ванредно стање, затварање”, објаснио је Ристић.

„И концептуално и значински нам сугеришу и да је у питању стоп и неко заустављање, контрола. Затим одсуство слике као неке имагинације будућности. То је један облик који се користи и да би учврстио позадину на којој се налази”, додаје Синиша Илић, ликовни уметник.

Ванредно стање је уметничка рефлексија на пандемију и последице које она оставља за собом – констатује Драгана Ракочевић, ликовни критичар РТС.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here