Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Након Берлинског конгреса, 22. августа 1878. године указом кнеза Милана Обреновића проглашена је независност Србије. Истог дана, основан је Војни музеј у Београду, где је, поводом обележавања 141 године постојања, отворена изложба “Дела ратних сликара 1912-1918. године”.

Народна скупштина Србије је 22. августа 1878. године усвојила одлуке Берлинског конгреса.

“То је значило окончање српско-турских ратова Берлинским конгресом 1878. којим је Србија извојевала потпуну политичку независност у односу на Отоманско царство и постигла знатно територијално проширење”, рекла је историчарка Војног музеја Маријана Јовелић.

Кнез Милан Обреновић донео је и указ о оснивању Војног музеја, како би ратови отишли у историју, а Србија је у реду независних држава требало да обезбеди симпатије Европе и света.

Ратови су се ипак наставили, а о њима сведочи и Војни музеј који чува дела ратних сликара који су стварали на линији фронта у Балканским ратовима и у Великом рату.

“Добар део експоната са ове изложбе потиче из Солунског атељеа, сликар Михајло Миловановић је портрете наших војвода, краља у рову урадио у том атељеу. Многи од ових уметника су носиоци веома високих одликовања”, изјавила је ауторка поставке Љубица Дабић.

Српски ратни сликари изложили су своја дела почетком 1919. године у Паризу, а почетком октобра биће обележена стогодишњица њихове прве изложбе у Београду.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here