Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић изјавила је данас да је циљ измена и допуна Закона о спречавању корупције предузимање корака у испуњавању преузетих обавеза из препорука групе држава Савета Европе за борбу против корупције – ГРЕКО.

Поповић је у Скупштини Србије објаснила да се предлогом закона прецизира појам ”корупција” тако што се одређује као однос коришћења службеног или друштвеног положаја или утицаја ради стицања недозвољене користи за себе или за другога, а прецизирају се и услови за избор директора Агенције за спречавање корупције.

Према њеним речима, прецизиране су и надлежности Агенције за спречавање корупције за давање сагласности јавном функционеру за обављање другог посла или делатности, као и овлашћења Агенције да одреди рок функционеру да престане да обавља одређени посао ако се тиме угрожава непристрасно вршење функције.

Она је додала да се допуњује садржај о имовини који подноси јавни функционер тако што се прописује обавезна пријава готовог новца, дигиталне имовине или драгоцености, као и друге покретне имовине чија вредност прелази 5.000 евра.

Предлогом закона, како је навела, прецизирана су правила за изрицање мера против јавних функционера који повреде закон.

Такође, измењено је и кривично дело непријављивања имовине или давање лажних података о приходима, у складу са примедбама ГРЕКО, а повећавају се и минималне новчане казне за прекршаје прописане законом, указала је министарка.

Поповић је позвала посланике да гласају за закон, посебно имајући у виду његов значај за испуњавање међународних обавеза Србије.

Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу раније данас није дао позитивно мишљење о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о спречавању корупције, односно није га усвојио у начелу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here