Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

У протекла два месеца, цена барела сирове нафте пала је за 10 долара, али су на нашим пумпама изостала очекивана снижења деривата. Гориво је појефтинило тек динар и по. Већа снижења тешко се могу очекивати и после празника, јер цене нафте на светским берзама поново расту.

Просечна цена најпродаванијег дизела је 173 динара, бензина 165 динара, а гас за аутомобиле никада није био скупљи, литар кошта више од 100 динара.

Србија је са ценама деривата и даље у врху лествице земаља региона – са ценом бензина и дизела смо на четвртом месту. У нафтним компанијма објашњавју да су цене усклађене са тржишним кретањима.

У “Удружењу нафтних компанија Србије” истичу да промене цене горива због овакве промене цене нафте не могу бити јако велике. Србија је део светског тржишта и на цену горива пресудно утичу два спољна фактора – цене сирове нафте на светским берзама и курс долара, а НИС увози око 3/4 укупне количине нафте која се користи за прераду.

Цена сирове нафте у последња два месеца осцилира између 85 и 75 долара за барел. Када је конкретно реч о последња два месеца, цене нафте нису имале уобичајену динамику континуираног пада или раста, већ су осцилације биле динамичне, а на дневном нивоу и до чак девет долара за барел”, саопштио је НИС.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here