Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Израелски истраживачи су саопштили да три дозе Фајзер и Бајонтек вакцине против ковида 19 пружају значајну заштиту од новог омикрон соја.

Налази израелских научника су слични онима које су ове компаније представиле раније током недеље, а који указују да би бустер дозе могле бити кључне за заштиту од инфекције новом варијантом корона вируса, преноси Ројтерс.

Студија, коју су спровели Медицински центар Шиба и Централна вирусолошка лабораторија израелског Министарства здравља, упоредила је крв 20 особа који су примили само две дозе вакцине пре 5-6 месеци, са истим бројем појединаца који су примили трећу дозу месец дана раније.

“Људи који су примили другу дозу пре 5 или 6 месеци немају никакву способност неутрализације против Омикрона. Док имају неку против Делта соја. Добра вест је да се уз помоћ треће дозе она повећава око сто пута. Постоји значајна заштита треће дозе за повећање способности, а она је нижа од способности неутрализације против Делте, око четири пута нижа”, рекла је новинарима Гили Регев-Јохај, директорка одељења за инфективне болести у Шиби.

Израелски тим је саопштио да су радили са стварним вирусом док су компаније користиле оно што је познато као псеудовирус, вештачком вирусу који има карактеристичне мутације омикрона.

Израелско истраживање прати студију из Јужне Африке која је открила да варијанта омикрон може делимично да избегне заштиту од две дозе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here