Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председник Одељења за спољне везе Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион (Алфејев), рекао је да руска православна црква чврсто стоји уз Српску цркву и њене вернике у њеној “племенитој, светој борби” коју води у Црној Гори, где се, како каже, спорним законом црногорска власт директно умешала у црквене послове.

“Народ је тамо устао да брани своју цркву, јер је огорчен контроверзним законом који предвиђа одузимање храмова и имовине. Власт у Црној Гори мора да буде свесна да не може ићи против сопственог народа, јер јој народ то неће опростити”, рекао је митрополит Иларион за “Новости” током посете Београду.

Иларион, који обавља дужност шефа дипломатије Руске цркве (РПЦ), рекао је да председници држава не могу стварати цркве.

“На челу наше цркве је Господ Исус Христос, а њен чувар је верни народ. Шефови држава и влада треба да се баве политиком, а црквеним питањима нека се баве људи цркве”, указао је Иларион.

Он је оценио да закон који је усвојен у Црној Гори отвара веома широке могућности за самовољу световних чиновника и да је народ с правом огорчен.

“То је директно мешање државе у црквене послове. Овим законом отвара се могућност да се Цркви одузимају храмови и дају било коме – расколницима, инославним хришћанима… То је са становишта цркве неприхватљиво”, истакао је Иларион.

Он сматра и да десетине хиљада људи који излазе на улице у Црној Гори потврђују да је народ будни чувар Цркве и да ће је увек одбранити, а да представници државне власти који иду против свог народа и против Цркве неће добро завршити.

“Позивам вернике СПЦ који живе ван Србије да се не плаше световних власти, јер оне не могу уништити Цркву”, истакао је митрополит.

Када је у питању статус православне цркве у Северној Македонији казе да је Руска црква дубоко убеђена да питање регулисања канонског статуса православне цркве у Северној Македонији треба да се решава искључиво путем дијалога између СПЦ и непризнате цркве Северне Македоније и да патријарх константинопољски никако не припада том дијалогу.

“Вартоломејева промена позиције под утицајем политичара, са наше тачке гледишта, канонски је преступ за који ће одговарати пред Богом. Ако се буде уплитао и у односе између СПЦ и македонске цркве, постоји бојазан да ће то произвести сличне последице”, каже Иларион.

На питање како да се СПЦ и њени верници боре са искушењима и притисцима којима су изложени на Косову и Метохији, у Црној Гори, Хрватској Иларион одговара: “Останите верни Христу, останите верни својој Цркви, и ничега се не бојте”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here