Mesto za reklamu

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је у Лисабону да лажне вести, алтернативне чињенице и феномен пост-истине нису нови, већ да се у данашњем свету, управо због интернета, паметних телефона и друштвених мрежа, шире много лакше, брже и ефикасније.

  1. 11. 2018.

Брнабић представља Србију на два панела на Веб самиту, који окупља директоре и осниваче технолошких компанија, стартапова, представнике влада, међународних институција и медија.

Она је најпре говорила на панелу о лажним вестима, одржаном на централној бини самита, пред приближно 15.000 учесника, заједно са извршном директорком “Мозиле” Мишел Бејкер и директором “Гардијан медија групе” Дејвидом Пемселом. Модератор панела био је Метју Гарахан из “Фајненшел тајмса”.

Премијерка је подсетила на један од Черчилових цитата – да лаж обиђе пола света, док истина “једва навуче панталоне”, и нагласила да се у данашњем свету истина није “још ни пробудила”, а лажне вести већ су раширене широм света.

Према њеним речима, оно што је највећи проблем са лажним вестима јесте да оне стварају атмосферу неповерења и да поларизују друштва.

У разговору са учесницима панела, премијерка је рекла да је велики изазов лажних вести то што највише утичу на стварање осећања неповерења међу младима, који немају веру ни у какву идеју, нити се због тога осећају делом друштва.

Са лажним вестима најбоље ћемо се изборити инвестирањем у образовање и управо зато Србија инвестира у промену концепта образовања – учимо младе људе како да мисле, а не шта да мисле, поручила је Брнабић.

Она је навела да су главни механизми за борбу против лажних вести, поред образовања, и аналитичко размишљање, подстицање младих да преиспитују информације и различите ауторитете, креативне индустрије, иновације, наука, истраживање и развој.

Брнабић је указала на то да је задатак влада да пружају правовремене и тачне информације како би спречили спекулације, и додала да ће лажне вести натерати владе да буду отпорније и транспарентније.

Сви учесници скупа у Лисабону сложили су се да су лажне вести модерни изазов за демократију.

Касније током дана, премијерка ће говорити о изазовима и резултатима које је Србија постигла у области развоја технолошких и креативних индустрија и потенцијалима нових технологија за економски развој.

Учешће на Веб самиту у Лисабону који је, по оцени Форбса, најбоља технолошка конференција на свету, са више од 70.000 учесника, представља велико признање и резервисано је за светске лидере у различитим областима.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here