Mesto za reklamu

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је у Лисабону, у оквиру интервјуа на сцени, са новинаром немачког АРД Маркусом Прајсом о изазовима и резултатима које је Србија постигла у области развоја технолошких и креативних индустрија и потенцијалима нових технологија за економски развој.

  1. 11. 2018.

Брнабић, која учествује на Веб самиту у Лисабону, је у разговору са Прајсом истакла да су дигитализација и образовање кључни приоритети Владе, и истакла да је Србија већ сада препозната као један од лидера у дигитализацији.

Четврта индустријска револуција даје нам шансу за искорак коју морамо да искористимо, нагласила је премијерка и додала да су три кључна стуба дигитализације – е-Управа, образовање и економија.

Она је посебно истакла да је најважнија трасформација из економије која се заснива на инвестицијама у економију засновану на иновацијама, знању, предузетништву, истраживању и развоју.

Када је реч о најважнијим резултатима у области дигитализације и ИТ, Брнабић је издвојила увођење програмирања као обавезног предмета, обезбеђивање интернета у основним школама широм Србије и опремање школа ИТ опремом, као и пилот пројекат увођења дигиталних наставних материјала.

Премијерка је међу најважније резултате убројала и повећање броја ИТ одељења у средњим школама и броја студената на ИТ смеровима на факултетима, као и издвајање од приближно сто милиона евра за иновациону инфраструктуру.

Према њеним речима, важни резултати су и преквалификације у области ИТ и дигиталних вештина, стварање базе за потпуну електронску управу и планиране пореске олакшице за истраживање и развој, као и иновације.

Она је истакла да Србија има много мање изражен проблем са одласком младих и образованих људи из земље него раније, јер ова влада води рачуна о потребама младих.

Премијерка је нагласила да је Србија земља која се поноси компанијама као што су Нордеус и Севен Бриџис, и земља која има водећи европски центар изврсности у области дигиталне пољопривреде – новосадски Биосенс.

То су све успеси младих иноватора и талентованих предузетника, који су имали храброст и јасну визију и Влада Србије ће такве идеје увек подржати, поручила је Брнабић и додала да би Србија до краја године требало да постане чланица ЦЕРН-а.

Премијерка је, говорећи о политичким темама, навела да је за Србију кључно решавање питања Косова и Метохије, и напоменула да је председник Републике Александар Вучић покренуо дијалог, при чему је наша земља посвећена проналаску компромисног решења у дијалогу са Приштином.

Важна нам је стабилност у региону и у интересу Србије је решавање косовског питања. Тиме показујемо одговорност према будућим генерацијама, истакла је председница Владе и додала да је чланство у Европској унији стратешки циљ наше земље.

Ми делимо европске вредности и посвећени смо нашем европском путу, нагласила је Брнабић и додала да је суштина у реформама, које пре свега доприносе бољем квалитету живота свих грађана Србије, а да ће чланство у ЕУ доћи као резултат тих реформи.

Не оптерећујемо се датумима и роковима. Оно што је важно то је модерна економија, која значи и јаку Србију, даља дигитализација јавне управе и конкурентнија привреда, закључила је премијерка.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here