Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

На основу података достављених Институту за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, на територији Србије данас је регистрован први потврђени случај оболевања грознице Западног Нила.

Како се наводи на сајту те здравствене установе, оболела особа је са територије Јужнобанатског округа.

Грозница Западног Нила је сезонско обојјење које је највише заступјјено у периоду највеће активности комараца, а сезона трансмисије вируса у Србији уобичајено траје од јуна до новембра.

Имајући у виду искуства околних и наше земље, први оболели се региструју углавном у другој половини јула, а највећи број случајева пријављује се током августа.

“Батут” подсећа да је инфекција вирусом Западног Нила у Србији званично први пут регистрована у хуманој популацији крајем јула 2012. године, док је у периоду до 2021. године регистровано укупно 1.050 случајева.

У истом периоду бележи се и 101 смртни исход који се може довести у везу са оболевањем од грознице Западног Нила.

Већина особа (80 одсто) инфицирана вирусом Западног Нила нема никакве симптоме и знаке болести, а код приближно 20 одсто заражених симптоми подсећају на обољење слично грипу, са наглом појавом повишене телесне температуре, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима, умором, благим пролазним осипом.

Мање од један одсто пацијента захтева хоспитализацију.

У циљу смањења ризика од заражавања вирусом Западног Нила, препоручује се ношење одеће дугих рукава и ногавица светле боје, избегавање боравка на отвореном у сумрак и зору, употреба заштитне мреже на прозорима, по могућству боравак у климатизованим просторима јер је број инсеката у таквим условима значајно смањен.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here