24.01.2021.

Лабораторија Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду изоловала је први пут британску варијанту мутираног вируса корона.

„Британску варијанту вируса изоловали смо у узорку пацијенткиње која је допутовала из Уједињеног Краљевства“, рекла је за Танјуг професорка Тања Јовановић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је раније данас да га је министар здравља Златибор Лончар већ обавестио да је у Србију стигао британски сој.

„Путница из Лондона, која је била негативна на ПЦР тесту, донела је тај сој, њен супруг је имао тешке симптоме“, рекао је Вучић и додао да су испраћени сви контакти те жене и да су покушали да их изолују.

Иначе, секвенцирање вируса (којим се прате мутације) ради Ветеринарски институт из Краљева још од априла прошле године, а од септембра се укључио и Медицински факултет у Београду.

Британски сој вируса корона још увек није довољно истражен. Зна се да се вирус брже и лакше шири међу људима. Лекари кажу да регистроване вакцине против вируса корона штите и од мутираних сојева вируса.

Шеф Канцеларије СЗО у Србији Маријан Ивануша рекао је јуче да је важно да се грађани што пре вакцинишу јер су одобрене вакцине ефикасне и против новог соја вируса.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here