Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је данас са делегацијом Одбора за стабилизацију и придруживање Србија – ЕУ Европског парламента, коју је предводила председавајућа том телу Тања Фајон.

Стефановић је упознао саговорнике са мерама које је Влада Србије до сада предузела у циљу унапређења изборног процеса у нашој земљи, истакавши да су изборни услови исти као и 2012. године, али да се сада ради на њиховом унапређењу.

Он је подсетио на то да је Раднa групa за сарадњу са Организацијом за европску безбедност и сарадњу и Канцеларијом за демократске институције и људска права основана 30. августа ове године, додавши да је Влада Србије до сада усвојила више од 10 закључака који ће унапредити изборни процес.

Потпредседник Владе је истакао да је први закључак Радне групе усвојен 23. септембра, а односи се на забрану злоупотребе јавних ресурса у политичке сврхе.

Овим закључком, како је рекао, разрађене су законске норме и указано је на одговорност у случају кршења постојећих законских одредаба.

Стефановић је рекао да је тиме указано на то да функционер не може користити јавне скупове и сусрете које има у својству функционера за промоцију политичких странака, као и да не може користити јавне ресурсе.

Потпредседник Владе је нагласио да је дужност јавног функционера да увек недвосмислено предочи саговорницима и јавности да ли износи став органа у којем врши функцију или политичке странке.

Он је представио и сет мера које је Влада Србије усвојила 26. септембра, а које се односе на унапређење бирачког списка, који је, како је оценио, много бољи и ажурнији у односу на претходни период.

Стефановић је рекао да се већ ради на обукама овлашћених лица за вођење и ажурирање бирачког списка, као и обукама овлашћених лица која су одговорна за пренос података из матичних књига у јединствени бирачки списак.

Другим сетом мера, које су потом усвојене, како је објаснио, препоручено је РИК-у да до расписивања избора реализује обуке свих потенцијалних чланова бирачких одбора у сталном и проширеном саставу.

Такође, РИК-у је препоручено да изменом Упутства о спровођењу избора за народне посланике пропише одредбе којима би се ближе уредио јавни увид у записнике о раду бирачких одбора, као и омогућавање увида у извод из бирачког списка након гласања, навео је Стефановић.

Према његовим речима, Влада Србије је, на предлог Радне групе, усвојила и Закључак којим се препоручује Народној скупштини да организује отворени састанак на којем би учествовали представници свих парламентарних стрaнака, РЕМ-а и телевизија које имају националну фреквенцију.

Потпредседник Владе је објаснио да би на том састанку било разматрано прецизирање појма заступљености без дискриминације политичких субјеката у току изборне кампање.

Стефановић је указао на то да се у наредном периоду очекује и формирање Надзорног одбора Народне скупштине за контролу електронских и штампаних медија, као и избор недостајућих чланова РЕМ-а.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here