Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић указала је данас на то да се добра и интензивна сарадња између Владе Србије и Савета Европе најбоље види у поглављима 23 и 24, која се односе на владавину права.

Јоксимовић је, на конференцији поводом представљања друге фазе програма “Horizontal Facility” за Западни Балкан и Турску, истакла да је Савет Европе несумњиво најпозванији да помогне земљи кандидату у приступном процесу како би на најбољи могући начин испунила критеријуме из ових области.

Она је, говорећи о реструктурирању преговарачког процеса, напоменула да је Србија већ успешно пребродила једну ревизију методологије приступног процеса.

Србија је прва земља која је свој преговарачки приступни процес морала да отпочне са новим приступом ЕУ у то време, а то је обавеза да се у раној фази преговора започне са отварањем поглавља 23 и 24, и у нашем случају додатно са Поглављем 35 као једним од суспензивних поглавља, објаснила је министарка.

Према њеним речима, друге државе нису имале овакву врсту захтева, већ су отварале поглавља за која су била технички припремљена.

Јоксимовић је предочила да су и сада поглавља 23 и 24 суспензивна и да, ако земље чланице ЕУ констатују да нема довољно напретка и да постоје на неки начин назадовања у тој области, могу да се привремено обуставе преговори у другим поглављима.

Преговарачки оквир са Србијом налагао је да се поглавља 23 и 24 прва отворе, а да се последња затворе, напоменула је она и додала да постоје бројна прелазна мерила и акциони планови прилагођени обавезама из Поглавља 23.

Министарка се осврнула и на улогу Венецијанске комисије Савета Европе у оквиру дефинисања процеса уставних амандмана, у склопу чега су добијена мишљења и одређене препоруке на текст амандмана.

Фокус је, како је подвукла, био на одредбама о независности судства, а које су и измењене у складу са препорукама Комисије.

Такође, усвојене су и препоруке Групе држава за борбу против корупције (ГРЕКО) за законе који се односе на борбу против корупције, док је на основу њиховог извештаја из маја 2019. године оцењено да смо остварили добар напредак у примени предложених препорука.

Савет Европе је, како је напоменула, дао подршку у припреми измена и допуна Закона о саветима националних мањина, као и Закона о заштити права и слобода припадника националних мањина, који су усвојени у јуну 2018. године.

Према њеним речима, има још читав низ примера подршке Савета – попут концепта демократске културе у школама, креирања демократског окружења, финансијских извештаја савета националних мањина, затим образовања на језицима националних мањина и друго.

Србија је досад ратификовала 82 и потписала седам конвенција Савета Европе од укупно 200 конвенција и протокола, навела је министарка и нагласила да постоје важни парцијални споразуми које је наша земља потписала и у којима учествује.

Чланица смо 12 парцијалних споразума СЕ који представљају факултативни начин окупљања држава које исказују посебан интерес за одређену област и активност Савета, објаснила је Јоксимовић.

Она је као пример навела Групу земаља за борбу против корупције – ГРЕКО, Банку за развој Савета Европе, Европску комисију за демократију путем права – Венецијанску комисију и друге.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here