Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Министар омладине и спорта у Влади Републике Србије Вања Удовичић разговарао је данас са новоименованом амбасадорком Народне Републике Кине у Србији Чен Бо, шефицом политичког одељења Амбасаде НР Кине Ћен Сјангун и аташеом Шен Лин.

Саговорници су водили конструктиван разговор на тему важности још динамичнијег и свеобухватнијег развоја активности и програма у домену омладине и спорта за односе двеју пријатељских земаља и народа.

У том смислу, истакнута је потреба да се ускоро потпише нови Меморандум о разумевању и сарадњи у овим областима, што би обема странама омогућило да искористе блиске односе, референтност и стручност својих кадрова, институција и организација како би се отворила нова перспектива за њихове успехе и напредак.

Такође, наглашена је важност спровођења програма, посета и размена искустава корисних за омладину и студенте, проширења активности Фонда за младе таленте Републике Србије у погледу пружања могућности најбољим студентима из Србије за стручно усавршавање на водећим универзитетима у Кини, као и омогућавање чешћег и бројнијег присуства младих из Кине на културним, стручним и забавним манифестацијама по којима је Србија препозната у Европи и свету.

С обзиром на то да све већи број наших спортиста и стручњака наставља своју каријеру у НР Кини, истакнута је важност комплементарности система спорта у обе државе – веома повољне за даљу размену искустава и стручних знања из припремних, такмичарских и организационих сегмената спорта на свим нивоима.

Саговорници су предложили за даље разматрање и коришћење одличних услова које нуде спортски центри и кампови у Србији, припреме наших такмичара за предстојеће Зимске олимпијске игре 2022. у Пекингу и стручно-технолошку сарадњу и инвестиције у развој спортске инфраструктуре у Србији.

Удовичић је након састанка оценио да је задовољан садржајним разговором са амбасадорком Чен Бо са циљем интензивирања билатералне сарадње у области омладине и спорта, које имају посебну важност за односе Србије и Кине.

Према његовим речима, општа стручност, традиција успеха, разноврсна искуства и ресурси, као и остали аспекти којима се одликују обе стране, представљају потенцијал за највиша достигнућа и резултате.

Настојаћемо да учинимо све како би наше институције, организације, тимови и појединци остварили запажену и трајну сарадњу, која би позитивно утицала и на друге области од интереса за обе државе, додао је он.

Тиме ћемо још више продубити односе Србије и Кине – за лепшу, бољу и успешнију будућност наше омладине, спортиста и спортских посленика, истакао је министар Удовичић.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here