Mesto za reklamu

Реису-л-улеме Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић (у средини)

  1. 11. 2018.

Реису-л-улеме Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић упутио је представницима Исламске заједнице у Србији писмо у којем позива на одржавање референдума на којем би се сви муслимански верници у Србији изјаснили о јединственој Исламској заједници на територији државе, саопштено је у кабинету Реису-л-улеме.

Према његовим речима, то би био први пут да иницијатива долази из Санџака, “баш одакле је проблем и настао”, због чега је та заједница дужна да учини додатни напор који ће “водити ка оснаживању јединствене Заједнице муслимана Србије”.

“Једини начин да до тога додје… јесте тај да се сви муслимански верници у Србији на референдуму изјасне о формирању обједињене исламске заједнице, као и свим челним људима који би управљали том Заједницом, а што укључује формирање Сабора и свих других органа. Радује нас што је то и у принципима за формирање Бошњачког националног већа истакнуто као један од циљева, што значи да бисмо имали подршку и те важне институције за реализацију ове иницијативе”, наводи се у Насуфовићевом писму.

Он је предложио да се формира заједнички организациони одбор представника обе исламске заједнице, који би радио на припреми, организацији и свему другом за спроводјење референдума и да њихови челни људи потпишу изјаву да ће прихватити и поштовати резултате референдума “ма какви они били”.

Насуфовић је навео да у Србији већ дуже од десет година делују две Исламске заједнице које се међусобно не признају ни сарађују, а да досадашње десетине покушаја уједињења до сада нису дале никакве резултате.

“Уверен сам да би одржавање тренутне ситуације произвело додатне поделе с непоправљивим последицама по перспективу Исламске заједнице и судбине духовног живота верника у Србији”, наводи се у писму.

Насуфовић је казао да Ријасет Исламске заједнице Србије у потпуности поштује суверенитет и интегритет, Устав и законе Србије и да би обједињавање “дало крупан допринос стабилизацији и нормализацији прилика у земљи” и да зато очекују подршку институција релизацији ове идеје.

“Српска стварност”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here