Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Иако је исход последње седнице Савета безбедности УН на којој се расправљало и о Косову, смањење броја годишњих седница о Косову са четири на три, министар спољних послова Србије, Ивица Дачић, ту седницу је прогласио „дебаклом“ за Косово – рекао је у гостовању у емисији Јутро на ТВ Прва..

„За двадесет година, никада није била боља расправа за интерес Србије у Савету безбедности, него што је била сада.

Прво, ни једна од земаља није позвала, пошто сам их ја стално критиковао – ви мене терате да престанем с повлачењем признања, а ви на свакој седници зовете да неко призна Косово – овог пута нико то није рекао.

Друго, пет земаља није признало Косово, али и поред тога, Перу је отворено рекао подржавамо Резолуцију 1244, Обала Слоноваче, изванредан наступ, сви су они признали Косово… то је већ седам земаља,“ сажето је представио министар спољних послова Ивица Дачић, резултате свог наступа на најновијој седници Савета безбедности Уједињених нација на којој се разговарало о Косову.

О Косову у СБ УН ове године три пута, следеће два

До смањење броја састанака СБ УН о Косову дошло је, према министровим речима, након „манифестације силе“ САД и Велике Британије које су у потпуности желеле да уклоне Косово са дневног реда СБ УН и прибегли „процедуралном гласању где не постоји право вета“ а где би се пре сваке седнице одлучивало да ли Косово треба уврстити у дневни ред седнице.

Како је тренутно од 15 чланица Савета безбедности, десет признало Косово, а пет није, „они су намеравали да пред ову седницу изгласају да седнице неће бити“, објашњава Дачић. На иницијативу Србије расправљано се о „некој разумној мери“ за ове састанке због чега је Косово враћено на дневни ред.

„За нас је битно да се та тема задржи на дневном реду Савета безбедности и они су се са тим сложили. Ове године ће бити три седнице. Од следеће године ће бити две седнице. То је било изненађење за Приштину, они су очекивали да седница неће ни бити,“ објашњава Дачић исход српске иницијативе.

Сви осудили таксе, Приштина није могла да верује

Седница Савета безбедности била је дебакл за Косово, сматра српски министар, и зато што је свака од чланица СБ, без обзира на то да ли је признала Косово или не осудила одлуку о таксама што је за „Приштину било изненађење“.

Како Дачић објашњава, лидерима на Косову је тешко да поверују да „су толико они решили да их притисну да укину таксе“.

Да сам одговорио Пацолију на претње атентатом, завршило би се физичким сукобом

Дачић је говорио и о инциденту у Букурешту када му је на опаску да су Пацоли и албански министар спољних послова његови помоћници зато што су обојица са Косова, припрећено атентатом.

„Пацоли је то доста тешко схватио,“ каже Дачић и тада му упутио претњу, рекавши „ти нам стално правиш проблеме, ако буде неког атентата, да знаш да су Албанци“.

Дачић сматра да су то озбиљне речи и да „они то стварно мисле“, али му није одговорио зато што је журио.

„Ако бих му одговарао, бојим се да би се завршило физичким сукобом,“ закључује шеф српске дипломатије.

Дачић се осврнуо и на недавну посету Букурешту где је присуствовао састанку Савета министара ЕУ где му је, како тврди висока представница ЕУ, Федерика Могерини рекла „дајте ми још недељу дана да их убедим“ да укину таксе, али, како сам констатује, то се још није десило.

Један од разлога за то лежи у чињеници што, за разлику од тренутних чланица СБ УН, у ЕУ не влада једнак однос свих чланица према одлуци о таксама, сумња је шефа српске дипломатије.

„Ми сад имамо једну ситуацију где је и она (Могерини) на удару. Не само њих са Косова, него и неких земаља Европске уније које нису задовољни како тај процес иде. Ту се сад поставља питање да ли су све земље Европске уније на истом трагу када је реч око тога. Мислим да нису. Хоћу да кажем да  Харадинај тренутно има већу подршку у неким земљама чланицама Европске уније него у Америци,“ објашњава Дачић.

Немачки амбасадор хтео да покаже симетрију кривице

Међутим, било је критика упућених и Србији, првенствено од стране немачког амбасадора у УН Кристофа Хојзгена. Те критике, каже Дачић, доживо је лично, а упућене су му због земаља које су повукле признање независности Косова.

„Са друге стране, овде је Хојзген увредио неке од земља које су, између осталог и чланице Савета безбедности УН. Он је тамо рекао, ево Ивица је ишао, ви сте многе од тих земаља посетили, то јесу егзотичне дестинације… и сада, они су сви били у шоку. Он је у ствари хтео да направи једну симетрију кривице. Таксе – ОК, крива је Приштина – а ми смо криви зато што, ето, сада се повлаче признања,“ објашњава Дачић намере немачког амбасадора.

Наступ Вљоре Читаку одличан за Србију

Када је наступ Вљоре Читаку у питању, Дачић га „за њега лично оцењује одлично зато што је много помогла Србији“. Нагласио је и да је њено присуство на тој седници само у функцији појединца.

„Испред мене када сам седео тамо, или председник Вучић, стоји Србија. Испред ње пише Вљора Читаку. У томе је разлика. Без обзира шта они о себи мисле, статус им је такав да су они у својству привремених институција које су у складу са Резолуцијо 1244, као појединци, а ми смо држава Србија.“

„Српска стварност“ / ТВ Прва /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here