Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Више од 60 одсто косовских Срба не верује ниједном српском политичару са Косова, највише поверења имају у Владу Србије, а најмање у владу у Приштини, канцеларију Европске уније и Еулекс, речено је приликом представљања резултата истраживања ставова српске заједнице на Косову.

У истраживању је учествовало 540 особа из 10 косовских општина са већинским српским становништвом, а више од 55 одсто је изјавило да у наредних пет година не види себе на Косову или да ће отићи ако им се укаже прилика.

Више од трећине њих је факултетски образовано, изјавио је аутор истраживања Миодраг Миличевић.

Према његовим речима, 92 одсто испитаника сматра да општи трендови на Косову не иду у прилог српске заједнице.

Скоро 42 одсто учесника истраживања навело је да су незапосленост и лоша економска ситуација највећи проблеми са којима се суочавају.

Нешто више од 12 одсто испитаника тврди да не поседује косовска документа.  Више од 51 одсто учесника истраживања сматра да је напуштена идеја о формирање Српске заједнице општина, док готово три четвртине не подржавају идеју разграничења.

Дамјан Јовић из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију је оценио да је безбедност највећи изазов за косовске Србе, али да је од 2012. године евидентан пад међуетничког насиља између Срба и Албанаца.

Према Јовићевим речима, осим убиства лидера грађанске иницијативе Слобода, демократија, правда Оливера Ивановића, није било инцидената који би се могли окарактерисати као значајно етничко и политичко насиље.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here