Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Министарство заштите животне средине Владе Републике Србије саопштило је да је  данас у Палати Србија одржан састанак Заједничког тела за утврђивање последица бомбардовања Републике Србије по здравље људи и животну средину, које је основано споразумом Министарства заштите животне средине, Министарства здравља, Министарства одбране и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Састанак је отворио министар заштите животне средине Горан Триван који је и председник Управног одбора и уједно и координатор свих активности, заједничког тела у оквиру кога делује Међуресорно координационо тело (МКТ), савет, Национална мрежна лабораторија и Управни одбор (УО).

На састанку је представљен Нацрт програма рада и истраживања Међуресорног координационог тела које  је ангажовано на прикупљању, анализи и припреми материјала са подацима о променама у стању животне средине и природе, пре и после НАТО бомбардовања.

Након презентације оквирног програма рада и истраживања МКТ, чије руковођење је поверено др Јагошу Раичевићу, учесници  састанка, чланови МКТ и савета  изнели су предлоге активности и сугестије, од методологије, алата, динамике до могуће разраде истраживања.

Договорено је да МКТ, разради предложени Нацрт програма истраживања и у наредном периоду га представи савету и Управном одбору како би био усвојен као коначан Програм истраживања.

У међувремену су обезбеђене просторије и неопходни материјални услови за рад овог тела и комисије.

Триван је том приликом указао на то да је ово један од најважнијих националних  пројеката, јер је његов основни циљ да нашој деци обезбедимо здраву животну средину, и будућност без хипотека прошлости.

Истраживање и добијени резултати су важни за здравље нације на простору читаве Србије. Применом  међународно признатих методологија обезбедићемо да истраживање научно несумљиво покаже да ли су или нису, и ако јесу, какве и колике су последице бомбардовања и уништења  петрохемијских постројења на здравље нације  и шта треба да предузмемо како би сачували генетски потенцијал, рекао је Триван.

Он је указао да би истраживање за утврђивање последица бомбардовања требало да обухвати читаву територију Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију, јер је здравље деце најважније а не национална припадност.

Триван је изразио уверење да ће се и земље у региону прикључити овако важном истраживању, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here