Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре са италијанским премијером Ђузепом Контеом да је веома задовољан због тога што му је Конте рекао да ће Италија бити амбасадор Србије на њеном европском путу. Било је речи и о питању Косова. Конте је поручио да Приштина треба да повуче таксе, а Вучић је италијанском премијеру захвалио на разумевању.

Александар Вучић је рекао да је веома почаствован што има за госта премијера Италије јер српски и италијански народ кроз историју имају само најбоље односе.

“Иза нас је 140 година дипломатских односа две земље, као и 10 година стратешког партнерства”, навео је Вучић на конференцији за новинаре са Контеом, који данас борави у Београду.

Председник се захвалио Контеу јер је пружио подршку Србији на њеном европском путу.

“Конте је изговорио једну реченицу због које нисам могао да сакријем неку врсту радости и задовољства – да ће Италија бити добар и искрен амбасадор Србије на њеном европском путу. Ја вама, драги пријатељу, веома захваљујем јер у условима када добијамо различите сигнале из ЕУ такве речи пријатеља, посебно од када сте ви председник Владе, Италија води снажнију политику у нашем региону”, рекао је Вучић.

Истакао је да су на састанку анализирали економске и политичке односе. Нагласио је  је да сваке године расте трговинска размена, упркос паду извоза наших аутомобила. Први пут размена је премашила четири милијарде и 35 милиона евра. “То говори о добрим, искреним и истински пријатељским односима”, рекао је Вучић наводећи да више од 400 италијанских компанија послује у нашој земљи.

Председник Србије је истакао да смо протекле године имали 52.000 туриста из Италије у Србији. “Верујем да ти бројеви могу бити увећавани у будућности”, рекао је Вучић.

Истакао је да ће Србија подржавати политику Италије која ће тражити решења за унапређење живота у Ервропи и сарадњу на свим континентима.

“Ценимо оно што је урадио у претходном периоду, поштујемо и ценимо, то доприноси јачању улоге Италије и са радошћу гледамо на снажење италијанске државе и моћи и желимо јој много успеха у будућноси”, рекао је Вучић.

Рим, поручује, може да рачуна на подршку Србије.

“Иако смо мали, најснажнији смо и највећи на Западном Балкану, а пријатељи се не мере по величини територије, нити по броју становника, већ по томе колико су срца спремни пријатељу да дају”, поручио је председник Србије.

Ђузепе Конте је рекао да Италија у Србији и Балкану жели да подржи безбедност, али и економски раст и социјални развој. Истакао је да је ово прва посета неког италијанског премијера након седам година и да се у Србији осећа као код куће.

“Желим да потврдим да Србија има приоритет у очима Италије и да је важна за стабилност и европску перспективу читавог региона”, рекао је Конте и потврдио Вучићеве речи да ће Италија бити амбасадор Србије на путу европских интеграција.

«Српска стварност» / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here