Mesto za reklamu
  1. 0 02. 2021.

Државни секретар Министарства здравља у Влади Републике Србије Мирсад Ђерлек и др Горан Стевановић, директор Инфективне клинике у Београду су након састанка министра здравља Златибора Лончара са директорима ковид болница, пренели забринутост што у Србији број новозаражених, као и број пацијената на респираторима, не опада.

Упозорили су да због новозаражених чији број не опада сви и даље морају да се придржавају епидемијских мера и да не угрожавају процес вакцинације.

Према речима државног секретара Ђерлека, то значи да и даље морамо бити врло опрезни и придржавати се свих епидемијских мера како не бисмо умањили вредност вакцинације, за коју имамо похвале из целог света.

Ђерлек је упутио молбу грађанима да не потпадну под еуфорију вакцинације и да поштују све прописане мере јер још има доста до краjњег циља, a то је контролисана епидемијска ситуација.

Државни секретар је додао да сви страни држављани који имају пребивалиште у Србији могу да се пријаве за вакцинацију преко еУправе и биће позвани према месту пребивалишта у најближи центар за вакцинацију.

Истовремено, он је најавио да ће бити расписано неколико тендера за набавку велике количине медицинске опреме за све здравствене установе у Србији, и апеловао на директоре болница да искористе ову јединствену прилику.

Такође, Ђерлек је исказао захвалност медицинском особљу на томе што се већ годину дана бори против пандемије.

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић саопштио је да КБЦ Бежанијска коса излази из ковид система и да ће почети са радом након дезинфекције, за пет до осам дана.

Стевановић је рекао да је мањи број заражених у последње време, бар у Београду, омогућио да се једна болница искључи из ковид система, али и да је питање када ће следећа болница моћи да изађе из ковид режима, јер тај пад није велики.

Он је пренео да је КБЦ Бежанијска коса јуче почела да премешта пацијенте који изискују допунско лечење, док су лакши случајеви отпуштени кући, те да почињу са дезинфекицијом која ће трајати четири до пет дана.

Поред те здравствене установе, како је подсетио, и КБЦ Звездара је изашла из ковид система и почиње да ради од понедељка.

Стевановић је упозорио грађане који су примили прву дозу вакцине да не смеју да се опуштају и да морају да наставе да поштују епидемијске мере јер се пун имунитет стиче 10 до 15 дана након друге дозе вакцине.

Он је подсетио на то да су те мере ношење маске, држање дистанце и избегавање места са великим бројем људи, и подвукао да вакцинација јесте значајна, али када примимо прву дозу нисмо завршили са борбом.

Према његовим речима, примећен је пораст броја заражених код млађе популације, што се доводи у везу са боравком у ски центрима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here