Mesto za reklamu

31. 12. 2021.

Прослава Нове године широм света и вечерас ће бити поново ограничена због Ковида 19. и новог соја Омикрон, с обзиром на то да су владе многих земаља увеле нове рестрикције да би сузбиле нагло ширење заразе. Нажалост, јер су многи разочарани јер ће бити код куће, али на срећу јер ће многи животи тиме бити спашени, јер ће изостати масовна зараза, коју би неки платили својим животом.

Број заражених на глобалном нивоу достигао је рекорд у протеклом седмодневном периоду. У протелој недељи ове године, широм света је у просеку било готово милион заражених дневно, што је према подацима неких стручних организација око 100.000 више у односу на досадашње рекорде.

У протекла 24 сата, рекордан број новозаражених забележен је у многим земљама, међу којима су Сједињене Државе, Француска, Италија, Аргентина, Боливија, Аустралија, док се омикрон сој коронавируса шири неумољивом брзином и у неким земљама је већ постао доминантан.

Иако истраживања указују да је нова варијанта мање смртноносна од претходних, здравствене власти многих земаља ипак истичу да је најбољи начин да се долазак 2022. године прослави кући са малим бројем гостију, по могућности вакцинисаним.

У Европи, где је готово милион људи преминуло од коронавируса током протекле године, традиционални концерти и ватромети, које су обично на улицама пратиле хиљаде људи, отказани су у већини великих градова – Лондону, Паризу, Цириху, Бриселу, Варшави и Риму

Власти земље у којој живи више од милијарду људи – Индији су јуче, у четвртак увеле оштре мере да би спречиле масовна окупљања – уведен је полицијски час у свим великим градовима, док је ресторанима наложено да број гостију сведу на минимум.

Генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус раније ове недеље је позвао грађане да преиспитају своје новогодишње планове.

“Боље је отказати излазак сада и славити касније, него славити сада и туговати касније”, упозорио је Тедрос.

Међутим, упркос енормном порасту заражених, неки градови ипак нису забранили излазак људи на улице, који ће пратити у поноћ традиционални новогодишњи ватромет. Међутим, и у тим градовима се се не очекује масован излазак народа из кућа. Самим тим Београд добија шансу да по људима који ће масовно дочекати нову годину буде рекордер. Тим пре, јер ће доћи велики број гостију из иностранства. Министарка у чијем ресору је и туризам најавила је долазак преко 100 хиљада људи из иностранства. То је очито и резултат маркетиншких активности које су у том циљу учињене, а и да их није било млади људи који се на таквим догађајима окупљају не размишљају много о последицама, а иначе су из земаља у којима су такве ствари из безбедносних разлога забрањене. У Београду уз музику и дружење биће забавно, биће и грљења и љубљења, а шта ће бити већ у јануару, то за већину која тамо буде, споредно. Медицински експерти указују да ће се последице те неодговорности мерити хиљадама и хиљадама новозаражених. Нажалост, неки од њих ће то весеље платити животом.

Зато ћемо овај текст завршити поруком директора Светске здравствене организације Тедроса који каже:

„Боље је отказати излазак сада и славити касније, него славити сада и туговати касније“!

Ми на ово кажемо: Останите код куће са најближима. ТВ куће најављују и добар телевизијски програм!

  „Српска стварност“ / Ј. С. – сарадници – наши лекари из света /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here