Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

У време славља, јер смо корона вирус победили и укинули многе мере, у чему предњачимо у свету, где је број заражених из дана у дан све већи, подсећамо на упозорења највећих светских експерата – да пандемија још траје и да ће се нови талас извесно вратити и речи нашег највећег струњака – Др Горана Стевановића:  „Ситуација са корона вирусом још увек није завршена, морамо још увек да будемо опрезни“!

Од данас наше границе су отворене за улазак у Србију. Више ни стравцим, ни нашим држављанима није потребно да имају негативан тест на вирус корона, нити посебну дозволу. У исто време то не значи да је нашим људима дозвољен улазак у друге земље. Чак и за суседне земље важе различита правила и процедуре за улазак држављана Србије.

За улазак у оближње земље најчешће је неопходан негативан Пи-си-ар тест или обавезна изолација и докази о разлозима посећивања земље. Неке од тих земаља најављују попуштање мера, али нема прецизних информација о потпуном отварању граница.

У исто време из  Светске здравствене организације поручују да треба бити јако обазрив у попуштању мера ограничења, јер памдемија никако није прошла и светски експерти готово са сигурношћу тврде да нас готово извесно очекује и други талас.

Подаци о броју заражених и умрлих у свету свакодневно се повећавају. Зато се с правом поставља питање зашто смо пожурили, када је и код нас јуче откривено још 105 заражених, а у болницама се лече 744 особе, а 12 је на респираторима. Истина, јуче није било умрлих, што је свакако добро, али све то не значи да потенцијално заражених нема и да још нису препознати. Објашњење, да су то екстремни случајеви у неким жариштима, није довољно, обазриви стручњаци из света указују да се жаришта могу створити преко ноћи, а то потврђују и искуства других земаља. Кина је чак прогласила крај епидемије, али се нови случајеви заражених стално појављују и да не би било нове епидемије, Кинези свкодневно проверавају потенцијалне преносиоце, па се само у граду Вунхану дневно тестира преко милион људи.

Ми смо границе отворили за улазак и наших људи и оних из целог света без икаквих ограничења, без обзира одакле долазе. Деле им се флајери са упозорењима да опасност постоји и све је препуштено личној одговорности појединаца. Све је то држава учинила уз мишљење Кризног штаба експерата и проблем једино имају они што читају шта светски експерти који се баве озбиљним истраживањима и трагањима за вакцином и лековима против короне вируса, поручују.

Наравно живот се мора наставити, али морамо живети са сазнањем да је вирус у нашем окружењу и да се сваког тренутка може вратити. Међутим, стварањем слике да је све прошло није добро. Зато, подсећамо и на речи можда најстручнијег у Кризном штабу др Горана Стевановића, директора Инфективне клинике у Београду, који је несумњиво највећи херој код нас у борби против короне, јер се даноноћно борио за животе људи са најтежим последицама и највише времена провео са најтежим болесницима:

 „Ситуација са корона вирусом још увек није завршена, морамо још увек да будемо опрезни“!

„Српска стварноср“     

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here