Mesto za reklamu
  1. 0 03. 2020.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић саопштио је данас у Фритауну да је Сијера Леоне повукла признање Kосова као независне државе.

Дачић, који се налази у званичној посети тој земљи, рекао је да се у ноти тамошњег министарства спољних послова наводи да Сијера Леоне повлачи признање Kосова као независне државе и поштоваће резултате до којих се дође у дијалогу, уз посредовање ЕУ и УН.

Он је истакао да тренутно, од 193 чланице УН, 92 земље признају независно Kосово, 96 не признаје, док се пет држава налази у флуидном ставу, односно углавном признају Kосово, али више не гласају за њега, што значи да Косово више нема већину у УН.

Ово повлачење признавања независности Kосова од посебне је важности за Београд, нагласио је Дачић и подсетио на то да је Сијера Леоне била међу првим државама која је признала независност јужне српске покрајине 2008. године.

Шеф српске дипломатије је рекао да је у Фритауну водио успешне разговоре са председником Републике Сијера Леоне и да је договорено да се билатерални односи, који су годинама били у застоју, унапреде.

Према његовим речима, председник те земље је и дао налог Министарству спољних послова да преиспитају свој став о признању Kосова.

Он је најавио да се посета председника Сијера Леонеа очекује у јуну, а пре тога ће у Србију доћи и министарка спољних послова како би припремила посету.

Република Сијера Леоне, која се налази у западној Африци на обали Атлантског океана, 18. је држава која је повукла признање Kосова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here