Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

С јесени, када се обаве многи пољопривредни радови и оберу виногради, Војвођански Словаци су у прошлости уз музику и песму, знали да се окупе и да се итекако провеселе. Тај обичај су са собом понели и у Немачку па га и дан данас упражњавају

ГОМАРИНГЕН – Словаци у Србији, чији су далеки преци још 1720. године са подножја Татре започели досељавање у Војводину, спадају свакако у ред мањих али одавно признатих националних мањина. После Првог светског рата у раду Националне скупштине становника Војводине учествовали су и представници Словака. Они су се заједно са Србима и људима других националности, 25. Новембра 1918. г. одлучили да Војводину припоје Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Од тада Словаци имају миран и плодоносан суживот са својим комшијама међу којима су најбројнији Срби. Према попису становништва из 1961. г. у Србији је живело 73.830 Словака. Одласком у иностранство, као и смањеном наталитету сличном српском, број Словака се према попису из 2002. године смањио на само око 50.000.

Словаци из Војводине дошли из „пола Немачке“

Поменимо да Словаци у Србији поседују сва права, имају своју Матицу Словака, своје школе и друге културне институције, али захваљујући словенском пореклу свог језика, за разлику од других националних мањина које очигледно то не желе, сви одлично говоре српски језик и Србију сматрају својом државом. Сви који већ деценијама живе и раде у Немачкој, углавном у покрајини Баден Виртемберг, донели су са собом свој осећај припадности и Словачкој и Србији. Што је најлепше – то преносе и на младе нараштаје који су рођени и који одрастају у Немачкој.

Са лева на десно: конзул Божидар Вучуровић са подпредседником Јаном Турчан и пртедседником Мартином Валовец

На недавно одржаној приредби у градићу Гомаринену недалеко од Штгутгарта, окупилосе доста Војвођанских Словака – да се сретну, виде, поразговарају и уз музику и песму, полке и српска колца, лепо провеселе. Наравно да су у госте позвали и своје познанике и пријатеље – Србе међу којима је, као и сваке године, био и генерални конзул Републике Србије Божидар Вучуровић са пратњом али, као и дуже од 12 година за редом, и ваш новинар.

Уз музику и песму музичара који су за ову прилику допутовали из Војводине као и игру и уз одлична вина и још боље оригиналне словачке кобасице прављене у домаћој радиности, и сарму за коју не можемо да се одлучимо да ли је била словачка или српска јер је била изванредно укусна, време је брзо пролазило. Интересантно је да је највећи аплауз добила у Србији веома популарна, не тако давно компонована песма, позната из ТВ серије „Монтевидео – Бог те видео “Пукни зоро“. Ко зна, можда је та песма подсетила наше земљаке Војвођанске Словаке и на страдања њихових далеких предака у Великом рату!

Било је то још једно незаборавно словачко забавно вече проведено уз наше домаћине Мартина Валовеца, председника клуба „Словенски сполок“ и његовог заменика Јана Турчана и уз многе друге госте.

„Српска стварност“ / Предраг Ракочевић /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here