Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

На административним прелазима Јариње, Брњак и Мердаре ситуација без промене. Специјалне јединице Росу и даље су на северу покрајине.

Ситуација мирна, али напета на северу Косова и Метохије, тако је и на административним прелазима Јариње и Брњак, јавља репортер РТС-а са терена.

Срби из Лепосавића и Зубиног Потока и даље мирно протестују, упркос киши која је повремено падала. Они су мирно испратили све смене полицијских снага распоређених на северу, константно су непосредном контакту, али није било инцидената и провокација као раније.

Срби се надају компромису Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, истичу да желе мир, не желе насиље, али ни ускраћену слободу кретања. Истовремено, Приштина поручује да одлука о таблицама није провокација, а да су на северу само припадници полиције.

На Јарињу нема путничких возила која чекају прелаз. Она која су ту паркирана јесу возила грађана из централне Србије који раде на Косову, а на територију покрајине ушли су пешице одакле се даље превозе.

На чекању је мање од 10 камиона, за разлику од јуче када их је било и четрдесетак. На Косово се, дакле, и даље може само пешице.

На Јарињу и Брњаку саобраћај је у прекиду, а на Мердару гужва због замене регистарских таблица – привременим. Ту меру Приштина је увела пре два дана, што је појачало тензије на северу и изазвало забринутост мештана.

На Брњаку и Јарињу превоз путника фукционише, али их аутобуси довозе до прелаза, потом пешаче 800 метара до блокаде и ту их преузимају други аутобуси или аутомобили.

И даље траје миран протест Срба са севера КиМ, као и блокада пута Рашка – Косовска Митровица и Рибариће – Зубин Поток.

Београд од Приштине тражи да хитно повуче јединице са севера Косова и Метохије, а од Европске уније одговор на питање када ће бити формирана Заједница српских општина, саопштио је председник Александар Вучић после одржане седнице Савета за националну безбедност.

Председник додаје да, пре него што Београд одговори мерама, даје рок Приштини да смири тензије.

Председник је рекао да је одбио предлог представника Квинте за решење кризе јер, како каже, није реч о компромису већ о политици свршеног чина.

Приштински медији јављају да снајперисти надгледају административне прелазе

На административном прелазу Јариње, где су распоређени припадници РОСУ ради скидања српских регистарских таблица, ситуацију надгледају и снајперисти које је послала Приштина, преносе приштински медији.

Љајми је објавио фотографије припадника РОСУ опремљеног снајпером на једном од планинских врхова на северу КиМ.

Приштински медији пренели су да је на истом задатку распоређено више припадника РОСУ.

На административним прелазима Јариње и Брњак од јутрос је мирно, а саобраћај у оба смера и даље је у прекиду и обустављен је транспорт робе и производа ка Косову и Метохији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here