Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Ново жариште корона вируса се формира у Новом Пазару и тамо су већ упућени респиратори и лекарски тимови – речено је на Конференцији за медије у Палати Србија..

Директор Инфентивне клинике др Горан Стевановић је истакао да се у Новом Пазару јавља ново жариште и да се сад размишља о томе. Имамо информацију да је тамо већ упућен одређени број респиратора и да је јутрос ка Новом Пазару кренула и лекарска екипа из Београда.

Нагласио је да је битно да грађани знају да им у било које доба дана и ноћи здравствени систем стоји на располагању.

Каже и да се кадрови прерасподељују према потребама болница и да у свим градовима постоје комбиновани лекарски тимови.

“Маневришемо и расподељујемо кадар и средства тамо где је најпотребније”, рекао је Стевановић.

Када је реч о пацијентима који се налазе на београдском сајму, Стевановић је рекао да је од 69 пацијената њих 38 тестирано и имало негативне налазе. Ако им и други тест буде негативан, они ће бити отпуштени кући у самоизолацију која ће трајати две недеље.

“Успели смо да држимо ствар под контролом и да добијемо још један дан”, навео је Стевановић.

Нагласио је да има и излечених пацијената, али да је још увек реч о малом броју и да су то све били лакши случајеви.

Појаснио је ситуацију на сајму наводећи да је предвиђено да то буде привремена болница, искључиво за особе код којих је потврђена инфекција али које имају лакшу симптоматологију или које су при крају лечења.

Наводи да код њих готово да не постоји ризик од јављања компликација и да се сви они прате и да ће бити тестирани након адекватног периода, у зависности када је узет први узорак.

“Најраније време контролног узорка је између седам и 12 дана, ако нема компликација”, рекао је Стевановић и додао да, ако налаз буде негативан, поново се ради тестирање у интервалу од 24 до 48 сати.

Тек када су оба узорка негативна, пацијент може да буде отпуштен”, рекао је Стевановић истичући да онда пацијенти иду у кућну самоизолацију.

Др Стевановић је појаснио и да обустава кретања не значи да особа која има тегобе треба да седи код куће.

“Ко год крене ка здравственим установама, он неће бити у томе спречаван. И ко год се буде враћао, као и његова пратња. Ако има извештај да је био на прегледу, неће му се кретање ограничавати”, рекао је Стевановић.

Директорка Института “Батут” Верица Јовановић је, на питање о домовима за стара лица, рекла да се у њима спроводе све превентивне мере као у свим здравственим установама. Навела је да је то велики задатак за све државе у свету.

Објашњава да се дистрибуција средстава и заштитне опреме одвија преко управника тих установа у слкаду са потребама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here