Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Представници српских удружења у Словенији већ годинама постављају питање о начину на који би Срби у Словенији и припадници других народа и народности бивше СФРЈ требало да добију статус националне мањине. 

Срби у Словенији немају права мањина иако по броју људи који имају српско порекло то неспорно залужују. Да би Срби у Словенији решили многа своја егзистенцијалан питања, а то је једно од најважнијих, пуно се очекује од оснивања Савеза Срба у Словенији под чијим би се окриљем пуно тога могло лакше решити.

Централно питање којим би требао да се бави новоосновани Савез Срба у Словенији  јесте да Срби у Словенији добију статус мањине и права која из тог статуса произилазе, што подразумева промену устава државе и њених закона.

Наравно представници српских удружења очекују подршку државе Србије. То веома значајно питање за српску заједницу у Словенији већ годинама се поставља,  али никада на прави начин није јасно дефинисана улогу Срба  у добијању статуса, нити је српска држава инсистирала на значају те теме у разговору са званичницима словеначке државе.

Тим питањем свакако треба да се бави и Савет за националне заједнице при Влади Словеније. Очекује се да ће новоосновани Савез Срба у Словенији континуирано подсећати на значај те теме, све дотле док се то питање не ређи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here