1. 05. 2020.

Држављани Србије који желе да бирачко право искористе у иностранству могу да се пријаве надлежном дипломатско-конзуларном представништву до поноћи 30. маја. Процењује се да у иностранству живи више од милион држављана Србије са правом гласа.

Податке о томе да ће бирач гласати у иностранству дипломатско-конзуларна представништва достављају општини у којој има пријављено пребивалиште у Србији, где се онда брише са бирачког списка.

“Мора бити 100 бирача најмање уписано, највише 2.500 и у оним дипломатским представништвима где се пријави довољан број оних који су изразили жељу да гласају, ту ћемо отворити бирачка места”, каже за РТС Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова.

Указује да ни из једне земље није стигао сигнал да би гласање могло бити онемогућено.

“Оно што смо ми тражили у време ове епидемије да нам свака земља саопшти услове, који су услови епидемиолошки да би могли да их испунимо кад отворимо бирачко место”, рекао је Одаловић.

Многима је најближа амбасада далеко стотинама па и хиљадама километара, а пандемија је додатно отежала путовања. За сада наш закон не омогућава електронско гласање.

“То је технички могуће, то је оствариво, то је будућност. Низ земаља познаје модалитете тог гласања, неке скандинавске земље, неке балтичке земље, у САД имате гласање путем поште”, каже за РТС  Миљкан Карличић, члан Републичке изборне комисије.

Дијаспора право да учествује на изборима у Србији има од 2004. године. На последњим парламентарним изборима 2016. године на 38 бирачких места у иностранству, право гласа искористило је свега њих 6.000.

Пре увођења ванредног стања велики број наших људи из света, кажу преко 400 хиљада, вратио се у Србију. Истина то није она права дијаспора, јер већина тих људи није имала статус правих припадника дијаспоре, јер су тамо боравили са привременом радном дозволом или су радили на „црно“ па се очекује да ће гласачко право, као и сви други,  остварити у Србији.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here