Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Већ скоро 5.000 година људи праве производе за чишћење. Али једноставна комбинација сапуна и воде стално остаје једно од најјачих оружја против заразних болести, укључујући и нови коронавирус.

Упркос томе што је моћ сапуна и воде свима позната, када се појаве епидемије попут ове, и када настане паника, људи журе да купе све врсте хемијских средстава, од којих је већина непотребна и(или) неефикасна у борби против вируса, пише Национална географија.

Како се вирус преноси?

Примарни начин на који се вирус преноси је са особе на особу. Блиски контакти као што су загрљај и руковање или боравак у простору са великим бројем људи од којих су неки заражени, а да то и не знају, и шире респираторне капљице кијањем или кашљањем.

Пошто су респираторне капљице тешке, оне падају на површину, и на њој остају неко време, а за то време неко може да их дотакне руком, а онда том руком нос или уста.

Пошто су респираторне капљице тешке, оне падају на површину, и на њој остати неко време, а за то време неко може да их дотакне руком, а онда том руком нос или уста.

Прекомерна дезинфекција

Средства за чишћење нестају са полица продавница, међутим, стручњаци сумњају да је то потребно да се неутралише ширење коронавируса.

Корстити хемикалије „је попут коришћења млатилице за муве“, каже Џејн Греторек, виролог са Универзитета Кембриџ. Могли бисте по цео дан да „вијате“ вирусе неким средством, а да их промашите. Редовна хигијена дома се подразумева, а за борбу против вируса је делотворније да после сваке радње оперете руке.

Такође, прекомерна дезинфекција хемикалијама може да нагриза метал и доведе до других респираторних проблема ако се предуго удишу испарења.

Различити материјали и колико се дуго вирус на њима задржава

Студија објављена у медицинском часопису – New England Journal of Medicine, проучавала је колико дуго се вирус корона задржава на различитим материјалима. Дилан Морис, биолог са Универзитета Принстон и коаутор студије, објаснио је да им је био циљ да открију која површине могу да буду потенцијално легло заразе.

Открили су да се САРС-ЦоВ-2, што је службени назив новог вируса корона, на картону задржава 24 сата, два дана на нерђајућем челику и три дана на пластици. Вирус се на бакру, материјалу који природно разбија бактерије и вирусе, задржао 4 сата.

Дакле, у теорији људи који поручују робу преко интернета би могли да дођу у контакт са контаминираним картоном, али Амерички центар за контролу и превенцију болести наглашава да то свакако није примаран начин како се вирус преноси. И не само са картона, него са површина уопште.

Морисова студија није се бавила вероватноћом добијања вируса путем додиривања површине, па то није могао да коментарише, али је дао један општи, важан савет – перите руке често и детаљно! И бришите редовно предмете које свакодневно користите.

Наиме, студија у којој је учествовао Морис имала је ограничења.

Тим је посматрао вирус у контролисаном лабораторијским условима. Простори који се обично додирују, попут гелендера или шипке у аутобусу, имају на себи далеко већу количину вируса и представљају већи ризик од заразе. Временски услови такође могу утицати на то колико дуго вирус опстаје. Сматра се да влажност, на пример, отежава путовање респираторним капљицама кроз ваздух.

Храна и одећа

Према америчкој Управи за храну и лекове, нема доказа да нови вирус корона може да се пренесе путем хране.

У студијама које су проучавале вируса грипа, порозни предмети попут одеће и дрвета нису задржавали вирус дуже од четири сата. То је зато што ти предмети повлаче влагу из вируса и тако узрокују да се вирус разгради. Ако вас одећа и даље брине, довољно је да је након уласка кућу истресете на прозору или тераси, и оставите неко врме на сунцу или је препеглајте.

Без обзира на то шта сте додирнули, сапун и вода су најбољи начин да се уклони било која потенцијална честица вируса корона са ваших руку пре него што доже до ваших уста или носа. Коронавирус не продире кроз кожу јер је спољашњи слој коже благо кисео, што спречава улазак већине патогена у тело, објашњава Греторек.

Ако вас брине одећа, довољно је да је након уласка у кућу истресете на прозору или тераси, и оставите неко врме на сунцу или је препеглајте.

Зашто сапун?

Сапун делује ефикасно јер његове хемијске вредности отварају спољашњу овојницу вируса корона и изазивају његово уништавање. Молекули сапуна затим хватају ситне фрагменте вируса, који се исперу водом. Средства за дезинфекцију руку делују на сличан начин разбијајуцћи протеине садржане у вирусу.

Вода

Вода из славине такође није разлог за забринутост, кажу стручњаци, јер свака контаминација углавном долази преко отпадних вода. Иако је вирус корона пронађен у измету, вирус још увек није детектован у отпадним водама, наводи ЦДЦ. Чак и ако је то случај, филтрација воде је довољно снажна да убија вирусе короне, каже Кајл Биби, инжењер заштите животне средине на Универзитету Нотр Дам.

„Да ли је технички постоји могућност да будете изложени вирусу путем воде? Да. Да ли је реално јавност брине због тога? Не.“, каже Биби и додаје „најважније је да редовно перете руке водом и сапуном“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here