Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Куповина намирница у време пандемије је неизбежна. У супермаркетима је сусрет са продавцима и другим купцима је неизбежан. Намирнице пре вас додирују и други. Како се  у таквим околностима понашати? Подсећање на оно што треба чинити и савети стручњака верујемо да могу бити од користи:

Најбољи савет је, ако је могуће куповине свести на најмању могућу меру, пре свега због могући контаката који су готово неизбежни. Пошто се куповине ипак не могу избећи максимално их проредите и ако је могуће када већ изађете у куповину максимално се снабдејте, оним што вам је нужно.

Преносимо и одговоре стручњака на често постављена питања која сами себи постављамо:

  1. Да ли је сигурно одлазити у продавницу?

Јасно је да нас је већина код куће и да смо смањили социјални контакт како би зауставили ширење вируса, па колико је сигурно ићи у продавницу? Најважније је не доћи у контакт са зараженом особом и ту су најважније мере друштвеног дистанцирања и заштите. Пазите на размак и по могућности носите маску и рукавице.

Обавезно оперите руке кад се вратите кући и након распакиравања намирница. У међувремену не дирајте лице рукама.

  1. Сме ли се наручивати достава?

Намирнице нису ризик, ризик је контакт с продавцем/достављачем. Данас већина достављача нуди безконтактну доставу, па и то искористите.

  1. Требају ли да се чисте лименке, кесе и друга амбалажа након повратка кући?

“На основу онога што данас знамо, није обавезно”, изјавио је Бен Чапмен, доктор и професор за сигурност хране. Али, ако ћете се због тога осећати сигурније, свакако дезинфицикујте све што унесете у кућу.

Оно што он сматра обавезним је прање руку након што сте додиривали намирнице јер је то најсигурнији начин спречавања ширења вируса. И то стално понављајте.

  1. Шта са свежим намирницама?

За сад не постоје докази да се вирус шири путем површине таквих намирница, али ипак постоји и податак да он може живети на њима, према писању студије која се бавила респираторним вирусима. Чапмен наглашава да су шансе за контак с вирусом на овај начин јако мале, али свеже намирнице свакако треба добро опрати, а након тога добро опрати руке.

  1. Како прати свеже намирнице?

Перите их испод млаза хладне воде, каже Аманда Диринг, специјалиста за храну:

“Видим пуно упутстава да се пере сапуном и водом јер се тако перу и руке, али препорука је коришћење четке за прање поврћа и воћа које имају тврђу површину и то само водом. Али, не заборавите да добро сапуном оперете ту четку након сваког коришћења

  1. Хоће ли кување убити вирус?

Према препорукама, довољно је кувати на температури од око 70 степени да се убију вируси. Ипак, није на одмет претходно опрати намирнице.

  1. Хоће ли замрзавање намирница убити вирус?

Замрзавање свежих намирница у сврху уништавања вируса није најбоља метода, посебно ако узмемо у обзир да се у лабораторији вирус замрзава како би се очувао, истиче Чапмен. Али, ако замрзавате храну вероватно је и чистите и кувате, а то су два сигурна начина за заштиту.

  1. Шта ако сам ризична група, треба ли да купујем производе који су претходно запаковани?

“Потрошачи којима је имунитет угрожен би требало да размисле о куповини запакованог воћа и поврћа и мало повећају опрез и намирнице кувају пре конзумације”, истиче Диринг.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here